Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2013

Tarta z tuńczykiem, cukinią i pomidorami.

Chodzę w swetrze, chowam się pod kocem z książką i kubkiem herbaty, w pokoju pachnie różanym olejkiem, a ja chyba nawet nie zdążyłam pożegnać się z latem. No to może jeszcze letnia tarta? Propozycja na wykorzystanie letnich warzyw, póki są z nami- bardzo bardzo smaczna.  Przepis własny. Tarta z tuńczykiem, cukinią i pomidorami Ciasto: 1,5 szkl mąki 120 g masła 1 łyżka wody 2 żółtka szczypta soli i cukru Wypełnienie: 0,5 dużej cebuli 1 mała cukinia 2 średnie pomidory 2 małe puszki tuńczyka 2 białka pozostałe z ciasta 1 jajko całe 3/ 4 szkl śmietany 3 łyżki parmezanu Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, wyrobić. Schować do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec   w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Cebulę poddusić na odrobinie masła lub oliwy, cukinię i pomidory pokroić w plasterki. R

Cukiniowe żale- zupa krem.

Bardzo ale to bardzo żałuję, że dopiero teraz zrobiłam krem z cukinii. Każdy pichcił, wyglądało toto tak niepozornie i jakoś ciągle odkładałam ten pomysł na bok. Aż pewnego dnia gdy w domu zapanowało ciśnienie na jakąś zupę, pomyślałam: olać ogórkową (do zimy wybaczy?), przecież jest cukinia! Zupa była pyszna. Została zjedzona bez grzanek, bez żadnych dodatków, sama w sobie była w sam raz. Inspiracja.  Krem z cukinii z bazylią 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ziemniaki 2 duże cukinie lub kilka mniejszych 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka posiekanej bazylii sól pieprz do smaku Cukinie obrać (chciałam żeby zupa miała bardziej zielonkawy kolor więc młodej cukinii z miękką skórką nie obierałam), wykroić z niej gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Tak samo postąpić z ziemniakami i cebulą.  W rozgrzanym garnku roztopić masło. Dodać pokrojone warzywa. Podsmażać przez kilka minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać bulion, gotować do momentu, w któr

Beza, maliny- idealna Pavlova.

Zdecydowanie wyjątkowa przyjemność na wyjątkowe okazje. Moja była przygotowana ponad miesiąc temu na powitanie dawno niewidzianej wyjątkowej osoby. Deser ten jest niezmiennie aktualny, korzystajmy póki jeszcze dostępne są świeże polskie owoce- polecam maliny. Poezja i małmazja! To było moje pierwsze spotkanie z bezą Pavlovej, a mimo tego efekt końcowy był idealny i robił niesamowite wrażenie (smakowe i wizualne)- prosty przekaz dla wszystkich mających jakiekolwiek obawy i bezowe fobie. Cytuję za źródłem . Pavlova Beza: 5 białek z dużych jajek  280 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli  Krem:     250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki  3 łyżki cukru pudru Dodatkowo:  owoce do dekoracji  listki mięty Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Białka ze szczyptą soli ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny. Cukier łączymy z mąką ziemniaczaną i dod

Dżem toskańskich ludzi.

Rozmyślałam ostatnio nad nadzieniem do pewnych rogalików, które mam w planach i nagle przyszło oświecenie: a może marchewka? Ludzie robią dżem z marchewki? Pełno teraz wytworów z dyni, cukinii, ale marchewka? A jednak, poszukałam i okazało się, że owszem, ludzie robią dżem z marchewki i to nie byle jacy, bo ludzie w Toskanii. Smak specyficzny, inny niż tradycyjne dżemy. Pierwsze skojarzenie gdy próbowałam podczas gotowania: Kubuś! Niesamowicie przypomina ten popularny soczek, który w końcu powstaje na bazie marchwi, podobno. No i ten piękny, intensywnie pomarańczowy kolor. Do rogalików czy innych słodkości będzie świetny, ale na kanapce czy w owsiance chyba jednak wolałabym zobaczyć jakiś tradycyjny dżemor- tradycyjnie polski, nie toskański. Ale przecież trzeba próbować nowych smaków. Inspiracja. Toskański dżem z marchewki 500 g marchwi 100 g cukru (można dać więcej, kwestia gusty i tego czy chcemy go długo przechowywać) sok wyciśnięty z 1 cytryny Marchew
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...