Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2013

Prezentowe pierniczki.

Bez przepisu, za to z pomysłem- może mało oryginalnym, ale miłym i słodkim. Takie paczuszki kiedyś (3 lata temu) sprezentowałam w okresie świątecznym paru osobom - oczywiście można zrobić o wiele ładniejsze, te wyszły na tak zwanym spontanie. Od tamtej pory trochę popracowałam nad techniką ozdabiania pierników, zobaczymy co z tego wyjdzie w tym roku. Pieczemy pierniczki ze swojego ulubionego przepisu, ozdabiamy na ile nam fantazja pozwoli, ładnie pakujemy (poniżej został wykorzystany rękaw do pieczenia...) i gotowe. Trochę pracy, kreatywności i można komuś sprawić małą przyjemność.

Pizza na dyniowym spodzie.

Niedawno wpadłam tutaj na świetny przepis na dyniowy spód do pizzy, a że w sobotę miałam serwować właśnie pizzę- zaraz się za nią zabrałam. Jedna blacha to było za mało. Spód był bardzo dobry, miękki, o pięknym kolorze. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę, która doskonale sprawdzi się w domowych warunkach. Także zachęcam do rozmrożenia słusznej porcji dyniowego puree i do wyrabiania ciasta. Składniki na spód: 3 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. puree z dyni 50 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 0,5 szkl. mleka + 2 łyżki sos pomidorowy Dodatki : szpinak czosnek ser feta suszone pomidory Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, puree z dyni, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać odrobinę mleka

Urodzinowe ślimaczki ze szpinakiem i fetą.

Słodycze swoją drogą, a oprócz nich takie zawijańce szpinakowe z okazji urodzin to też dobry pomysł, do tego czerwony barszczyk i wszyscy są zadowoleni. Może wyszły trochę koślawo, ale były pyszne. W tym roku urodziny miałam x 2! Urodziny nr 2, szpinakowe. Cytuję za źródłem : Ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem i fetą. SKŁADNIKI (na ok. 26 sztuk): na zaczyn: * 40 g świeżych drożdży * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżka mąki * 100 ml letniego mleka na ciasto: * 700 g mąki * 1 łyżeczka soli * 1 łyżeczka czosnku (przyprawy w proszku) * 1 łyżka ziół prowansalskich lub innych mieszanych * 200 ml letniego mleka * 2 jajka (o temp. pokojowej) * 100 g masła na farsz: * 400 g mrożonego szpinaku w liściach (nie w papce) * około 250 g sera feta * czosnek Podgrzać nieco mleko (w sumie 300 ml), by było ciepłe, ale nie gorące. Odlać z niego 100 ml (będzie nam potrzebne do zaczynu), a do reszty dodać masło, by się w nim rozpuściło. Zrobić zaczyn. Pokruszyć dro

Torcik marchewkowy z kremem mascarpone.

Gdy ostatnio po czterech (!) miesiącach nieobecności powrócił mój bury kot, było dużo niedowierzania, radości i sporo kociego żarcia (dla kota ofc). Gdy po czterech miesiącach nieobecności powróciła pewna Djabelska istota, była radość i ten torcik marchewkowy. Torcik marchewkowy . Przepis własny, inspirowany różnymi przepisami z sieci. Ciasto, na mniejszą tortownicę : 1 szkl mąki pszennej ½ szkl mąki żytniej pełnoziarnistej ¾ szkl posiekanych orzechów włoskich 2 szkl startej marchwii ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¾ szkl oleju 3 duże lub 4 małe jajka 1 łyżeczka olejku waniliowego ¾ łyżeczki soli 1 szkl cukru brązowego Piekarnik nagrzać do 180 st C. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem i przyprawami, sodą i solą. W drugiej większej misce wymieszać mikserem lub trzepaczką olej, jaja, cukier, marchew, olejek waniliowy, orzechy. Następnie wymiesza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...