Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2013

Prezentowe pierniczki.

Bez przepisu, za to z pomysłem- może mało oryginalnym, ale miłym i słodkim. Takie paczuszki kiedyś (3 lata temu) sprezentowałam w okresie świątecznym paru osobom - oczywiście można zrobić o wiele ładniejsze, te wyszły na tak zwanym spontanie. Od tamtej pory trochę popracowałam nad techniką ozdabiania pierników, zobaczymy co z tego wyjdzie w tym roku.
Pieczemy pierniczki ze swojego ulubionego przepisu, ozdabiamy na ile nam fantazja pozwoli, ładnie pakujemy (poniżej został wykorzystany rękaw do pieczenia...) i gotowe. Trochę pracy, kreatywności i można komuś sprawić małą przyjemność.




Pizza na dyniowym spodzie.

Niedawno wpadłam tutaj na świetny przepis na dyniowy spód do pizzy, a że w sobotę miałam serwować właśnie pizzę- zaraz się za nią zabrałam. Jedna blacha to było za mało. Spód był bardzo dobry, miękki, o pięknym kolorze. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę, która doskonale sprawdzi się w domowych warunkach. Także zachęcam do rozmrożenia słusznej porcji dyniowego puree i do wyrabiania ciasta.






Składniki na spód:
3 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. puree z dyni 50 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 szkl. mleka + 2 łyżki sos pomidorowy Dodatki: szpinak czosnek ser feta suszone pomidory Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, puree z dyni, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać odrobinę mleka i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczka i odst…

Urodzinowe ślimaczki ze szpinakiem i fetą.

Torcik marchewkowy z kremem mascarpone.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...