Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2014

Mazurek pomarańcza w czekoladzie.

Wyszedł przypadkiem, po wyprodukowaniu spodu do tego mazurka pozostało ciasta na jeszcze jeden, nieco mniejszy. Wzięłam to co było w zasięgu i tak oto powstał. Smakuje wyśmienicie. Mazurek pomarańcza w czekoladzie Ciasto , proporcje na mały spód i warkocz: 100 g masła 175 g mąki pszennej 25 g cukru 1/2 łyżki gęstej śmietany 1 żółtko Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć na dno małej blachy lub uformować koło/dowolny kształt (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić. Wałeczek z ciasta: dowolny, pozostały kawałek ciasta dzielimy na 2 części i każdą z nich rolujemy (jak na kopytka). Łączymy razem i splatamy wokół siebie. Pieczemy razem ze spodem. Wypełnienie : 1/2 - 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (lub dobry dżem pomarańczowy) 50 g czekolady deserowej 3 czubate łyżki ug

Mazurek daktylowy.

Sukcesywnie przełamuję rodzinną tradycję niepieczenia mazurków- piekę mazurki. Ten jeszcze czeka w całości , ale elementy składowe to same pyszności, więc pewnie zły nie będzie. No, ale trzeba dodać, że ja uwielbiam daktyle. Jest to prostokąt wielkości około 21x30 cm. Ciasta z podanych proporcji wystarczy na takie dwa spody (no może jeden nieco mniejszy), razem z warkoczem- a przynajmniej mi wystarczyło. Nadzienia wystarczyło na jeden, więc drugi skomponowałam ze składników, które miałam pod rękę, skosztuję  i zastanowię się czy warto rozpowszechniać. P.S. Warto! Jest mniamniusi, o tutaj. P.S.2. Wesołych Świąt! Mazurek daktylowy. Źródło . Składniki na ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 50 g cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 2 żółtka Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dno blachy o wymiarach 25 x 25 cm - użyłam mniejszej formy, by zrobić ozdobny wałeczek z

Mazurek bakaliowy.

Choć może nietypowy, to był mój pierwszy mazurek. I dobry był, duuuużo bakalii, kwiatki takie krzywe, yum. Mazurek bakaliowy Źródło. Na ciasto: 50 dkg mąki ( w tym 10 - 15 dkg maki kukurydzianej ) 15 dkg cukru pudru 25 dkg margaryny/ masła łyżeczka proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego 4 żółtka 2 łyżki kakao Do przełożenia: 4 białka 10 - 12 dkg cukru pudru ok 15 - 20 dkg posiekanych orzechów włoskich pół małego opakowania płatków migdałowych pół małego opakowania rodzynek powidło śliwkowe ( ok pół słoiczka ) polewa czekoladowa (lub lukier/ czekolada ) Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Dwie części, w tym kakaową włożyć na chwilę do zamrażalnika, a trzecią część ( troszeczkę większą od pozostałych) rozwałkować i wyłożyć nią formę wyłożoną papierem do wypieków Z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę Na rozwałkowanym jasnym cieście rozsmarować powidło. Wylać połowę

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki. Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało! Ciasto z truskawkową mus-galaretką: Źródło . Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy szczypta soli Krem : 1/2 l  mleka 1 kostka masła /margaryny (25 dag) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier wanilinowy cukier do smaku Truskawkowa mus-galaretka: 1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone) 3 galaretki truskawkowe Biszkopt: ubić pianę z
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...