Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2014

Hiszpańska tortilla z piekarnika.

Hiszpańska wersja tortilli, bazowa- z tym co było w lodówce czyli z papryką i szczypiorkiem. Pierwszy raz się zabrałam za to danie i raczej na tym nie koniec, będę kombinowała z różnymi dodatkami- bo i na tym polega kluczowa zaleta tej potrawy, ogromna dowolność składników, możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co mamy ochotę lub czym w danej chwili dysponujemy. Tak powstał smaczny, nieskomplikowany i kolorowy obiad. Lżejszy, bo zapiekany w piekarniku. Myślę, że sprawdzi się też świetnie jako posiłek do pracy (co przetestuję jutro) czy na piknik. Hiszpańska tortilla z papryką i szczypiorkiem ( Inspiracja ) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku, zmiażdżone pół pęczka szczypiorku razem z młodymi cebulkami, drobno posiekane 2 papryki ( u mnie czerwone ), pokrojone na kawałki 350 g ziemniaków ( u mnie młode ), ugotowanych, obranych i pokrojonych na plasterki grubości około 1cm 6 jajek 100 ml jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik do 190 s

Pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzechów.

To dopiero początek mojej znajomości z tą powszechnie zachwalaną, podobno niemal cudotwórczą, mega zdrową kaszą. Bardzo smakowity ten początek, tzn. pasztet. Jeden z konsumentów nie dowierzał w jego bezmięsność! Bardzo smaczny, dobrze przyprawiony. Jest to jeden z tych przepisów, o których wie się od razu, że będą powtórzone. Nie ma w całości, bo całość bardzo krótko była całością. Tyle z niej zostało.  Pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzechów. Źródło. ( na małą keksówkę ok. 12x 25 cm): 3/4 szklanki kaszy jaglanej szklanka laskowych orzechów ( u mnie włoskie ) 100 ml oleju 2 marchewki 2 pietruszki biała część pora duża cebula 3 ząbki czosnku dwie łyżki sosu sojowego ( pominęłam ) pół łyżeczki majeranku, lubczyku, tymianku łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól (ok. łyżeczki, dwóch) pieprz do smaku Kaszę prażyć przez chwilę mieszając w suchym garnku o grubym dnie lub na patelni. Przepłukać porządnie wodą na si

Pomarańczowy sernik świąteczny.

To miał być sernik typu SERnik, bez żadnego spodu, bez udziwnień, tradycyjnie. Plus pomarańcze. Pysznie. Pomarańczowy sernik świąteczny. ( Źródło ) Masa serowa: •750 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (najlepiej gęstego aby bakalie nie opadły podczas pieczenia) • 250 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki pszennej • drobno starta skórka z pomarańczy, około 1/2 łyżeczki (tylko zewnętrzna pomarańczowa część) • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 36% • kilka kropli ekstraktu z wanilii • 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau (lub ekstrakt pomarańczowego- mniej) • 1/2 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej) • 1/2 szklanki posiekanych rodzynek (miękkich, królewskich) Wierzch : • 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego lub konfitury pomarańczowej (możemy zastąpić konfiturą morelową) • 200 g kwaśnej i gęstej śmietany 18% Tortownica o boku minimum 20 cm, wysoka na 8 cm lub prostokątna o zbliżonej powierzchni (a
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...