Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2015

Babka z białek z makiem, żurawiną i czekoladą.

Babka pyszna, raz chrupiąca makiem, raz soczysta żurawiną. A i zalegających białek po drożdżowych babach się dzięki niej pozbędziecie. Może i zalatuje trochę zimowymi klimatami, ale ja właśnie grzeję się pod kocem z kubasem gorącej herbaty. Jaka wiosna taka babka.  Babka z białek z makiem, żurawiną i czekoladą. ( Inspiracja ) Podaję składniki na dosyć małą babkę- taką jak moja, jeśli chcecie mieć dużą wystarczy podwoić składniki. 3 białka 60 g cukru pudru 80 g mąki 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g roztopionego masła lub oleju 1/2 szklanki maku (ja w trakcie przygotowywania ciasta uświadomiłam sobie, że mam tylko kilka łyżek maku i jest ok) 50 g posiekanej czekolady deserowej 50 g suszonej żurawiny Białka ubić z solą i 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ostudzone masło oraz mak, żura

Muffiny orzechowe z cynamonową kruszonką.

Wiosna, zatem należy się pięknie pożegnać z atrybutami zimowej kuchni, do których można zaliczyć orzechy i cynamon. Zanim zasypią nas zewsząd kolorowe owoce.  Raczej symboliczne niż definitywne pożegnanie z orzechami, ale jeśli chodzi o zimę- niech spieprza definitywnie. Muffiny orzechowe z cynamonową kruszonką. ( Baza ) Muffiny : 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego 1 szklanka mleka 80 g oleju lub roztopionego masła 2 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Kruszonka: 60 g masła 100 g mąki 60 g cukru cynamon- około 1 łyżeczki Muffiny : W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy ze sobą zawartości obu misek i mieszamy łyżką- nieperfekcyjnie, grudki mile widziane. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy. Kruszonka : Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodać masło i mieszać formując palcami kruszonkę. Ciastem wypełniamy formę/ blach

Pasztet z białej fasoli.

Jeśli nawet zagorzały mięsożerca nachalnie dopomina się przepisu, twierdząc, że nie sądził aby można było przygotować coś tak dobrego bez mięsa- coś musi być na rzeczy. Jeśli weźmiemy dodatkowo pod uwagę fakt, że wczoraj upiekłam go już drugi raz w tym tygodniu- wiedz, że coś się dzieje. Pasztet z białej fasoli ( Inspiracja .) 2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie 2 duże cebule, pokrojone w pióra 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku spora szczypta gałki, startej 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy 100 ml oleju + sporo do smażenia 4 łyżki kaszy manny 2 jajka sól i pieprz Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać. Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez mas

Lasagne bolognese z jarmużem.

Pamiętam jak ładne lata temu moja rodzicielka przywiozła ten przepis z Włoch. Dostała go na kartce od znajomej, odręcznie spisany po włosku- no i chyba tłumaczenie jej wyszło, bo za każdym razem lasagne też wychodzi. Tym razem z dodatkiem jarmużu, który możecie pominąć (ale jeśli tylko macie do niego dostęp- polecam dodać). Lasagne bolognese z jarmużem : (Przepis na dużą blachę) Paczka makaronu do lasagne (lub domowy makaron) 150 g mozzarelli (można zastąpić żółtym serem) 100 g startego parmezanu 50 g masła Ragout: 600 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 750 g pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów w zalewie 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego) 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1/3 korzenia selera (w oryginale 1 łodyga naciowego) 2 cebule 1 ząbek czosnku do smaku: szałwia, rozmaryn, pieprz, sól Sos beszamelowy: 100 g masła 100 g mąki 1 litr mleka szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku Dod

Dyniowe blondies.

Coś dla fanów dyni, zakalca i blondynek. Wiosna idzie, opróżniamy zamrażarki, jemy warzywa, z czekoladą też jemy warzywa. Zawsze to trochę zdrowsze niż czekolada bez warzywa. Słowo na przedwiośnie. Dyniowe blondies ( Źródło .) 200 g białej czekolady 30 g masła 250 g puree z dyni 3 jajka 50 g cukru drobnego ziarenka z jednej laski wanilii 140 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Kwadratową blaszkę (np. 20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 st.  100 g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wymieszać razem. Osobno zmiksować jajka, wanilię i puree z dyni. Dolać do mokrych składników czekoladę z masłem, wymieszane wcześniej suche składniki. Pokroić resztę białej czekolady z czego 3/4 wsypać do masy i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do foremki i rozsypać na wierzch resztę czekolady. Piec 30 minut. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...