niedziela, 29 marca 2015

Babka z białek z makiem, żurawiną i czekoladą.

Babka pyszna, raz chrupiąca makiem, raz soczysta żurawiną. A i zalegających białek po drożdżowych babach się dzięki niej pozbędziecie.
Może i zalatuje trochę zimowymi klimatami, ale ja właśnie grzeję się pod kocem z kubasem gorącej herbaty.
Jaka wiosna taka babka. 


Babka z białek z makiem, żurawiną i czekoladą.
Podaję składniki na dosyć małą babkę- taką jak moja, jeśli chcecie mieć dużą wystarczy podwoić składniki.
  • 3 białka
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g mąki
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
  • 1/2 szklanki maku (ja w trakcie przygotowywania ciasta uświadomiłam sobie, że mam tylko kilka łyżek maku i jest ok)
  • 50 g posiekanej czekolady deserowej
  • 50 g suszonej żurawiny
Białka ubić z solą i 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ostudzone masło oraz mak, żurawinę i czekoladę. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką/bułką tartą keksówki lub foremki z kominkiem na babkę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka).


Wielkanocne Smaki - edycja V
Wielkanocne Wypieki
Babki Wielkanocne 2015
Wielkanocne Smaki - edycja V

niedziela, 22 marca 2015

Muffiny orzechowe z cynamonową kruszonką.

Wiosna, zatem należy się pięknie pożegnać z atrybutami zimowej kuchni, do których można zaliczyć orzechy i cynamon. Zanim zasypią nas zewsząd kolorowe owoce. 
Raczej symboliczne niż definitywne pożegnanie z orzechami, ale jeśli chodzi o zimę- niech spieprza definitywnie.




Muffiny orzechowe z cynamonową kruszonką.
(Baza)


Muffiny:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka mleka
80 g oleju lub roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Kruszonka:
60 g masła
100 g mąki
60 g cukru
cynamon- około 1 łyżeczki

Muffiny: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy ze sobą zawartości obu misek i mieszamy łyżką- nieperfekcyjnie, grudki mile widziane. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy.
Kruszonka: Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodać masło i mieszać formując palcami kruszonkę.

Ciastem wypełniamy formę/ blachę na muffiny wyłożoną papilotkami, do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.


niedziela, 15 marca 2015

Pasztet z białej fasoli.

Jeśli nawet zagorzały mięsożerca nachalnie dopomina się przepisu, twierdząc, że nie sądził aby można było przygotować coś tak dobrego bez mięsa- coś musi być na rzeczy.
Jeśli weźmiemy dodatkowo pod uwagę fakt, że wczoraj upiekłam go już drugi raz w tym tygodniu- wiedz, że coś się dzieje.




Pasztet z białej fasoli
  • 2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
  • 2 duże cebule, pokrojone w pióra
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • spora szczypta gałki, startej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 100 ml oleju + sporo do smażenia
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości.
W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać.
Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąc na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić.





Wielkanocne Smaki - edycja V

środa, 11 marca 2015

Lasagne bolognese z jarmużem.

Pamiętam jak ładne lata temu moja rodzicielka przywiozła ten przepis z Włoch. Dostała go na kartce od znajomej, odręcznie spisany po włosku- no i chyba tłumaczenie jej wyszło, bo za każdym razem lasagne też wychodzi. Tym razem z dodatkiem jarmużu, który możecie pominąć (ale jeśli tylko macie do niego dostęp- polecam dodać).




Lasagne bolognese z jarmużem:
(Przepis na dużą blachę)

Paczka makaronu do lasagne (lub domowy makaron)
150 g mozzarelli (można zastąpić żółtym serem)
100 g startego parmezanu
50 g masła

Ragout:
600 g mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe)
750 g pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów w zalewie
1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
2 łyżki oliwy
1 duża marchewka
1/3 korzenia selera (w oryginale 1 łodyga naciowego)
2 cebule
1 ząbek czosnku
do smaku: szałwia, rozmaryn, pieprz, sól

Sos beszamelowy:
100 g masła
100 g mąki
1 litr mleka
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
200 g jarmużu

Żeby rozłożyć przygotowanie w czasie ragout można przyrządzić dzień wcześniej. Marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i razem z selerem i marchewką obsmażyć na oliwie. Dodać mięso, smażyć kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlać wino i dusić aż sos nieco odparuje. Dodać pomidory, podlać bulionem i dusić jeszcze 40 minut na wolnym ogniu. Przyprawić.
Beszamel: Z masła i przesianej mąki zrobić jasnę zasmażkę (pierwszego stopnia) i ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką)rozprowadzić ją zimnym mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu aż beszamel zgęstnieje. Przyprawić.
Płaty makaronu krótko obgotować w małej ilości wody. Lub przygotować dwie miski: jedną wypełnić wrzątkiem, drugą bardzo zimną wodą. Płaty makaronu najpierw (porcjami) wkładamy do gorącej wody, a gdy nieco zmiękną przekładamy do zimnej. Powtarzamy te czynności aby na bieżąco mieć gotowy makaron.
Formę do zapiekania/blachę, wysmarować masłem, przykryć cienką warstwą jeszcze ciepłego sosu beszamelowego, ułożyć płaty makaronowe tak aby nie zastawiać luk, w razie potrzeby przyciąć. Na to położyć warstwę beszamelu i ragout (mogą się trochę wymieszać), rozdrobnione liście jarmużu (jarmuż najlepiej wcześniej zblanszować), posypać posiekaną mozzarellą i startym parmezanem, następnie ułożyć płaty makaronu- powtarzać aż do wykorzystania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła, no i tutaj jeszcze z dodatkiem pozostałego jarmużu.
Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 st. C.


sobota, 7 marca 2015

Dyniowe blondies.

Coś dla fanów dyni, zakalca i blondynek.
Wiosna idzie, opróżniamy zamrażarki, jemy warzywa, z czekoladą też jemy warzywa. Zawsze to trochę zdrowsze niż czekolada bez warzywa. Słowo na przedwiośnie.



Dyniowe blondies
(Źródło.)
  • 200 g białej czekolady
  • 30 g masła
  • 250 g puree z dyni
  • 3 jajka
  • 50 g cukru drobnego
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 140 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Kwadratową blaszkę (np. 20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 st. 
100 g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wymieszać razem. Osobno zmiksować jajka, wanilię i puree z dyni. Dolać do mokrych składników czekoladę z masłem, wymieszane wcześniej suche składniki. Pokroić resztę białej czekolady z czego 3/4 wsypać do masy i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do foremki i rozsypać na wierzch resztę czekolady. Piec 30 minut. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...