niedziela, 19 kwietnia 2015

Pieguski z orzechami, czekoladą i chia.

Pieguski z tego przepisu były chyba moimi pierwszymi samodzielnie wykonanymi ciasteczkami, w świecie gdzie nie istniał fejsbuk, w internecie ludzkość nie szukała odpowiedzi na wszystkie dręczące pytania, a każda stawiana przeze mnie litera w zeszycie jeszcze broniła się przed całkowitym pochyleniem ku prawej stronie. Czyli dawno.
Z biegiem lat przepis trochę zmodyfikowałam, wywaliłam margarynę, zmniejszyłam ilość cukru, wymieszałam pszenną mąkę z żytnią. Ciacha za każdym razem mogą być inne, bo tylko od ich twórcy zależy dobór dodatków i ich ilości. Poniżej przykład moich wczorajszych z dodatkiem superfood'a w postaci nasion chia, które miałam okazję po raz pierwszy wypróbować. Może zdrowsi się od razu nie poczujecie, ale moc jest.






Ciastka pieguski.

Baza:
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
  • 2 łyżki nasion chia
  • 100 g posiekanej czekolady gorzkiej
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 2 garście ziaren słonecznika
  • 2 garście płatków owsianych górskich
Masło i cukier ucierać na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia i jajka- mieszać do połączenia składników.  Następnie dodać wszystkie dodatki i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach (będą rosły).
Piec na złoty kolor w nagrzanym do 180 st piekarniku.


Oryginał.


Wiosenne słodkości!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...