Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2015

Czekoladowe ciasto fasolowe z żurawiną.

No tak jakoś wyszło, że ja tutaj pierwszy raz z fasolą w kontekście ciasta i jakby ktoś jeszcze nie wiedział: fasola daje radę. Jest też żurawinka, można dosypać korzennych przypraw i na bezglutenowe Święta jak znalazł. Bardzo smaczne, szybkie, intensywnie kakaowe ciasto. Czekoladowe ciasto fasolowe z żurawiną. ( Źródło. ) ok. 320 g fasoli czerwonej (cała puszka bez zalewy) 4 jajka 7 łyżek stewii lub cukru 3-4 płaskie łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody lub proszku garść żurawiny suszonej Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka blendujemy z fasolą na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier lub stewię. Mieszamy pianę z masą fasolową, dodajemy kakao, trochę żurawiny i sodę. Delikatnie łączymy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową.

Moje przepisy na Święta.

      Słone Chleb razowy z żurawiną   Pasztet z białej fasoli Pasztet z kaszy jaglanej, warzyw i orzechów Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami Sałatka z selerem konserwowym, szynką, ananasem i orzechami   Śledzie w sosie musztardowym Słodkie Babka z białek z makiem, żurawiną i czekoladą Ciasteczka czekoladowe popękane Ciasteczka z makiem i dżemem Ciasteczka maślane z żurawiną Ciasteczka-paluszki pomarańczowe z czekoladą Ciastka z maszynki Ciasto porzeczkowiec     Muffiny orzechowe z cynamonową kruszonką Piernik szybki Sernik dyniowy na korzennym spodzie Sernik pomarańczowy Sernik wiedeński
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...