niedziela, 20 marca 2016

Mazurek orzechowy ("Pani Twardowskiej")

Wielkanoc bez mazurka- wiadomo, że się nie da. Bez mazurków w postaci ciast nasza Wielkanoc nie istnieje dopiero od paru lat, wcześniej te wypieki były powszechnie ignorowane- w rodzinie, w okolicy, no nie znałam nikogo kto by piekł mazurki! Kompletnie nie rozumiem dlaczego. 
Ten poniższy jest przepyszny. Cudownie orzechowy, słodziutki, z mocno maślanym ciastem, idealny choć krzywy.
Przepis został wycięty z jakiejś gazety około 15 lat temu i wklejony do naszego rodzinnego zeszytu z przepisami na ciasta, więc wybaczcie mi brak konkretnego źródła.


Mazurek orzechowy

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 2 żółtka
Wypełnienie:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować na placek. Dużą blachę posmarować tłuszczem (albo wyłożyć papierem do pieczenia), położyć ciasto w ten sposób aby były brzegi (ja po prostu powycinałam cienkie paski, z których uformowałam brzegi). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawić ciasto i piec na złoty kolor. Ostudzić.
Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać w garnuszku i zagotować. Jeszcze gorącą wylać na nasz kruchy spód. Gdy ostygnie udekorować, na przykład orzechami i żurawiną, jak u mnie. Tak przygotowany mazurek musi swoje postać, najlepiej kroić go dopiero na drugi dzień.

Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem.

Brukselka chodziła za mną od dłuższego czasu aż w końcu udało się i w pewną luźną niedzielę wylądowała w tarcie. Pieczona zmienia nieco swoje oblicze, jest chrupiąca, o lekko orzechowym smaku, jest pyszna. Razem z pieczarkami i boczkiem pięknie się wszystko komponowało, a ciasto z dodatkiem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem zyskało bardzo ciekawy smak, który dopełniał całość.
Chyba znowu będzie za mną chodziła brukselka..

#SmakowitaPajda #SmalczykRoślinny

Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem.

Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki żytniej
2 żółtka (białka przydadzą się do wypełnienia!)
100 g masła
10 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
1 łyżka wody
szczypta soli i cukru

Wypełnienie:
ok 300 g brukselki
200 g wędzonego boczku
10 małych pieczarek

2 białka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego /śmietany
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, następnie schłodzić je min. pół godziny w zamrażarce. Potem rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (u mnie jest to tortownica, więc też się nada), ponakłuwać widelcem i podpiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach C.

Brukselkę obieramy z wierzchnich listków, myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
Boczek kroimy na drobną kostkę i przesmażamy, wyjmujemy z patelni. Na wytopiony tłuszczu lekko przesmażamy umyte i osuszone pieczarki.
Czosnek drobno siekamy, dodajemy razem z pieprzem, solą i parmezanem do jogurtu i białek, wszystko dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy brukselkę, pieczarki i boczek, wszystko zalewamy jogurtem z białkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 30 minut.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...