sobota, 21 maja 2016

Makaron ze szparagowym sosem.

Jedni na wieść o tym makaronie robili wielkie "woooow" połączone z "mniam", inni kręcili nosem pytając "no ale gdzie jest mięso?". 
Ja mam nadzieję, że dla Was ten makaron to będzie jednak WOW, tak jak i był dla mnie.
W kwestii przygotowania szparagów chyba najczęściej przybierana taktyka to: w prostocie siła.
Tak jest i tutaj. Bo to się sprawdza, po prostu.




Makaron z sosem szparagowym.
  • 200 g makaronu (np. świderki)
  • pęczek zielonych szparagów
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • parmezan do posypania
Oderwijcie od szparagów zdrewniałe końcówki i pokrójcie szparagi na niewielkie kawałki. Główki odłóżcie na bok
Podduście szparagi na patelni, aż zmiękną.
W tym czasie ugotujcie makaron w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 2-3 minuty wrzućcie do garnka z makaronem główki szparagów.
Przełóżcie podsmażone szparagi do blendera i zmiksujcie na dość gęsty sos wraz z oliwą, solą, pieprzem i odrobiną ciepłej wody. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie.
Ugotowany makaron wraz z główkami szparagów odcedźcie i przełóżcie do miski. Dodajcie odpowiednią ilość sosu, wymieszajcie i podawajcie.
Porcje udekorujcie świeżo startym parmezanem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...