Pyszne, pożyteczne i szybkie.
W składzie nać pietruszki i czosnek, które wzmocnią nas w tym błotnisto-zimowym czasie.
Natka pietruszki zawiera bardzo dużą dawkę witaminy C (177 mg na 100 g- to więcej niż cytrusy). A o tym, że czosnek to naturalna broń w walce z przeziębieniem wiedzą nawet dzieci- wspomaga on układ odpornościowy i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Chwytajcie za blendery i wzmacniajcie się pysznym pesto, koniecznie w towarzystwie makaronu.
Pietruszkowe pesto
2-3 porcje
- pęczek natki pietruszki
- 10 g nasion słonecznika
- 10 g pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 50 g startego parmezanu
- 30 g oliwy z oliwek
Natkę opłukać i osuszyć, czosnek obrać. Za pomocą blendera zmielić wszystkie składniki.
Jeśli pesto jest za gęste możemy dodać nieco oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Doprawiamy solą do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem.
Jeśli pesto jest za gęste możemy dodać nieco oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Doprawiamy solą do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem.
Pysznie i szybko. Te dwie cechy tego dania przemawiają za tym aby na stałe wpisało się do mojego menu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam