Była mała przerwa, ale dalej lecimy z lunchboxami. Tym razem taki trochę przypasiony- mamy podsmażane salami i cukinię. Moja sałatka nie była zabierana do pracy, ale podawana w domu (miałam fazę na coś "dobrego") z jeszcze ciepłymi wymienionymi wyżej składnikami, ale na zimno sprawdzi się równie pysznie.
Sałatka z salami, cukinią i fetą.
(składniki na 1 dużą porcję)
- kilka liści sałaty lodowej (lub inna ulubiona sałata/mieszanka sałat
- 1/2 małej czerwonej cebulki
- kilka czarnych oliwek
- 1 pomidor
- kilka grubszych plastrów cukinii
- ok. 50 g sera feta
- ok. 50 g salami (u mnie w postaci salami chips)
- 1 łyżka mixu ziaren do sałatek śródziemnomorskiego (kupiłam w Biedrze, ale równie dobrze możecie posypać innymi ziarenkami lub wcale jeśli nie lubicie)
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na duży talerz. Na nią kładziemy cebulę pokrojoną w piórka, oliwki, pokrojonego w ósemki pomidora, kostki sera feta. Plasterki salami przesmażamy z obu stron na odrobinie oleju, z cukinią postępujemy podobnie lub jeszcze lepiej- wrzucamy ją na patelnię grillową. Jeszcze ciepłe wykładamy na warzywa, posypujemy ziarenkami. Składniki dressingu mieszamy wcześniej ze sobą i polewamy naszą gotową sałatkę.
Można podawać z pieczywem.
Ziarenka z Biedronki wyglądały tak, leżały w lodówce obok sałat, były super smaczne i kosztowały niedużo. |
Ale fajny pomysł na nieco inną sałatkę z fetą, niż grecka :) Ps. uwielbiam te mieszkanki ziaren z biedronki :D
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię fety, za to cukinię uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń