Niedawno wpadłam tutaj na świetny przepis na dyniowy spód do pizzy, a że w sobotę miałam serwować właśnie pizzę- zaraz się za nią zabrałam. Jedna blacha to było za mało. Spód był bardzo dobry, miękki, o pięknym kolorze. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę, która doskonale sprawdzi się w domowych warunkach. Także zachęcam do rozmrożenia słusznej porcji dyniowego puree i do wyrabiania ciasta.
0,5 łyżeczki cukru
Składniki na spód:
3 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. puree z dyni
50 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli0,5 łyżeczki cukru
0,5 szkl. mleka + 2 łyżki
sos pomidorowy
Dodatki:
szpinak
czosnek
ser feta
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże +
mleko + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać
pozostałą mąkę, puree z dyni, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić
na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać
odrobinę mleka i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczka
i odstawić do podwojenia objętości.
Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko
wyrobić. Ułożyć w formie.
Można odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika
i piec przez ok. 8-10 min. W tym czasie
można pokroić dodatki. Moja była ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą.
Podpieczony blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej
sosem i wykładamy ulubione dodatki. Na wierzch układami plastry mozzarelli.
Pieczemy całość ok. 15 min.
Mam porcję zamrożonej dyni, zabezpieczyłam się, a co! :D Już wiem na co ją wykorzystam ;))
OdpowiedzUsuńTe proporcje, które podałaś są na jaką ilość ciasta? Dwie duże blachy?
Zachęcam! :) A te proporcje wystarczą na jedną dużą blachę.
UsuńPizza absolutnie oryginalna :) Pomysł naprawdę bardzo fajny i niespotykany!
OdpowiedzUsuń