Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!
Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
Krem:
1/2 l mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku
Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe
Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, po 1 żółtku, na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt można nasączyć np. ciepłą wodą (pół szklanki) wymieszaną z kieliszkiem alkoholu albo z sokiem z cytryny (3-4 łyżki).
Krem: w 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym i cukrem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Kostkę masła lub margaryny utrzeć na puszysty krem, ciągle ucierając dodawać po łyże przestudzonego budyniu. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Truskawki: truskawki świeże lub mrożone (te wyłożyć wcześniej z zamrażalnika) zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie masę truskawkową podgrzać, wsypać galaretki i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!
Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
Krem:
1/2 l mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku
Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe
Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, po 1 żółtku, na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt można nasączyć np. ciepłą wodą (pół szklanki) wymieszaną z kieliszkiem alkoholu albo z sokiem z cytryny (3-4 łyżki).
Krem: w 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym i cukrem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Kostkę masła lub margaryny utrzeć na puszysty krem, ciągle ucierając dodawać po łyże przestudzonego budyniu. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.
Truskawki: truskawki świeże lub mrożone (te wyłożyć wcześniej z zamrażalnika) zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie masę truskawkową podgrzać, wsypać galaretki i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową.
Oj chętnie bym skradła kawałek! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie można ukraść choć jednego kawałeczka przez monitor ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciacho jest u mnie bardzo często :D super chłodzi np. w upalne dni :)
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio deser z takim samym musem. Fajny pomysł na zastosowanie tego musu do cista;-)
OdpowiedzUsuńproste połączenie, a takie pyszne, super :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
pyszny mus :)
OdpowiedzUsuńale fajny mus - galaretka, muszę tak zrobić, mniammmm, świetne zdjecia i super przydatny blog, gratuluję
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za uznanie ;) A mus jest pycha, polecam.
UsuńSuper przepis...muszę go wykorzystać.Jedno pytanko:Jakie są wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńWykorzystaj koniecznie! Standardowa duża blaszka, ok. 38 x 25 cm.
Usuń