Pieguski z tego przepisu były chyba moimi pierwszymi samodzielnie wykonanymi ciasteczkami, w świecie gdzie nie istniał fejsbuk, w internecie ludzkość nie szukała odpowiedzi na wszystkie dręczące pytania, a każda stawiana przeze mnie litera w zeszycie jeszcze broniła się przed całkowitym pochyleniem ku prawej stronie. Czyli dawno.
Z biegiem lat przepis trochę zmodyfikowałam, wywaliłam margarynę, zmniejszyłam ilość cukru, wymieszałam pszenną mąkę z żytnią. Ciacha za każdym razem mogą być inne, bo tylko od ich twórcy zależy dobór dodatków i ich ilości. Poniżej przykład moich wczorajszych z dodatkiem superfood'a w postaci nasion chia, które miałam okazję po raz pierwszy wypróbować. Może zdrowsi się od razu nie poczujecie, ale moc jest.
Z biegiem lat przepis trochę zmodyfikowałam, wywaliłam margarynę, zmniejszyłam ilość cukru, wymieszałam pszenną mąkę z żytnią. Ciacha za każdym razem mogą być inne, bo tylko od ich twórcy zależy dobór dodatków i ich ilości. Poniżej przykład moich wczorajszych z dodatkiem superfood'a w postaci nasion chia, które miałam okazję po raz pierwszy wypróbować. Może zdrowsi się od razu nie poczujecie, ale moc jest.
Ciastka pieguski.
Baza:
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
- 2 łyżki nasion chia
- 100 g posiekanej czekolady gorzkiej
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
- 2 garście ziaren słonecznika
- 2 garście płatków owsianych górskich
Masło i cukier ucierać na puszystą masę, dodać mąkę, proszek
do pieczenia i jajka- mieszać do połączenia składników. Następnie dodać wszystkie dodatki i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżeczką
kulki wielkości orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach (będą rosły).
Piec na złoty kolor w nagrzanym do 180 st piekarniku.
Oryginał. |
super ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńPieguski z czekoladą i orzechami love <3 :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Zatęskniłam za nimi...:)
OdpowiedzUsuńKocham pieguski :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com