Przejdź do głównej zawartości

Pesto z orzechów włoskich i bazylii.

Koniec z kupowaniem pesto, takie samodzielnie ukręcone to jest dopiero moc! Miałam dużo orzechów włoskich i to był strzał w dziesiątkę, ale ostatnio robiłam też pesto z rukoli i ziaren słonecznika i było równie pyszne. Zielone jedzenie jest takie fajne, że och.
I uwaga, chwalę się- moją grecką sałatką z jarmużem wygrałam książkę, no tutaj piszą <3





Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi
(Źródło)

70 g orzechów włoskich
20 g świeżej bazylii
20 g startego parmezanu
sól do smaku
oliwa z oliwek (3-5 łyżek)
Za pomocą blendera mielimy orzechy razem z bazylią i parmezanem. Dodajemy po łyżce oliwy z oliwek do uzyskania odpowiedniej konsystencji (pesto będzie gęste). Doprawiamy sola do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem i dekorujemy orzechami i dodatkowym parmezanem.




Komentarze

  1. Kurcze, fajnie wygląda na makaronie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto sprawdza się nie tylko z makaronem, takie domowe oczywiście najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pesto na sucharkach, jajkach, chlebie... I moje ukochane dwa składniki w nim są: włoskie orzechy i bazylia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Lunchbox. S(z)ałatka z tuńczykiem, makaronem, oliwkami i pomidorem.

Praco magistersko nienapisano, niech Cię piekło pochłonie. (Jak już się obronię.) A to na dole to jak na razie najlepsze żarcie jakie sobie zaniosłam do pracy. Sałatka z tuńczykiem i makaronem (na 1 sporą porcję) ugotowany makaron (bo ja wiem, szklanka?) garść czarnych oliwek 60 g tuńczyka z puszki 1 pomidor 1/2 małej cebulki 1 łyżeczka musztardy (u mnie czosnkowa) Pokroić warzywa, wymieszać z makaronem, dodać tuńczyka i wszystko doprawić solą, pieprzem i łyżeczką musztardy.

Makaron ze szparagowym sosem.

Jedni na wieść o tym makaronie robili wielkie "woooow" połączone z "mniam", inni kręcili nosem pytając "no ale gdzie jest mięso?".  Ja mam nadzieję, że dla Was ten makaron to będzie jednak WOW, tak jak i był dla mnie. W kwestii przygotowania szparagów chyba najczęściej przybierana taktyka to: w prostocie siła. Tak jest i tutaj. Bo to się sprawdza, po prostu. Makaron z sosem szparagowym. ( Źródło .) 200 g makaronu (np. świderki) pęczek zielonych szparagów sól, pieprz oliwa extra vergine parmezan do posypania Oderwijcie od szparagów zdrewniałe końcówki i pokrójcie szparagi na niewielkie kawałki. Główki odłóżcie na bok Podduście szparagi na patelni, aż zmiękną. W tym czasie ugotujcie makaron w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 2-3 minuty wrzućcie do garnka z makaronem główki szparagów. Przełóżcie podsmażone szparagi do blendera i zmiksujcie na dość gęsty sos wraz z oliwą, solą, pieprzem i odrob...

Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem.

Brukselka chodziła za mną od dłuższego czasu aż w końcu udało się i w pewną luźną niedzielę wylądowała w tarcie. Pieczona zmienia nieco swoje oblicze, jest chrupiąca, o lekko orzechowym smaku, jest pyszna. Razem z pieczarkami i boczkiem pięknie się wszystko komponowało, a ciasto z dodatkiem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem zyskało bardzo ciekawy smak, który dopełniał całość. Chyba znowu będzie za mną chodziła brukselka.. #SmakowitaPajda #SmalczykRoślinny Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem. Ciasto: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki żytniej 2 żółtka (białka przydadzą się do wypełnienia!) 100 g masła 10 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda 1 łyżka wody szczypta soli i cukru Wypełnienie: ok 300 g brukselki 200 g wędzonego boczku 10 małych pieczarek 2 białka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego /śmietany 3 łyżki parmezanu sól, pieprz 1 ząbek czosnku Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, następnie schło...

Skrzydełka w miodzie i sos serowy do skrzydełek.

To naprawdę nie jest łatwa sprawa- pisać o tych skrzydełkach niemalże o północy i o pustym żołądku. Ale kiedyś trzeba. A sprawa nie należy do łatwych, bo skrzydełka były epickie. Delikatne, rozpływające się w ustach, z idealnie wyważoną słodyczą miodu, słonego sosu sojowego i ostrością chili. Na przepis wpadłam gdy szukałam pomysłu na niedzielny obiad dla rodziców, którzy wpadali z wizytą. I z dywanem. Szukałam w internetach, ale też w moich niestety nielicznych księgach kulinarnych i tak trafiłam na te skrzydełka (Grzegorz Łapanowski Smakuje). Pierwszy raz robiłam skrzydełka w ten sposób i na pewno nie ostatni. Zawsze wydawało mi się, że jeśli mówimy o pieczonym drobiu to nie ma to jak konkret-udko, jak się można domyśleć nastąpiła weryfikacja moich drobiowych poglądów- za te skrzydełka oddałabym wszystkie kurczęce udka świata. Skrzydełka w miodzie: (Grzegorz Łapanowski Smakuje, s. 166) 2 kg skrzydełek z kurczaka 8 ząbków czosnku 4 łyżki miodu 150 ml oleju 2 łyżki rozma...

Pesto z natki pietruszki i czosnku- na wzmocnienie odporności.

Pyszne, pożyteczne i szybkie. W składzie nać pietruszki i czosnek, które wzmocnią nas w tym błotnisto-zimowym czasie. Natka pietruszki zawiera bardzo dużą dawkę witaminy C (177 mg na 100 g- to więcej niż cytrusy). A o tym, że czosnek to naturalna broń w walce z przeziębieniem wiedzą nawet dzieci- wspomaga on układ odpornościowy i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Chwytajcie za blendery i wzmacniajcie się pysznym pesto, koniecznie w towarzystwie makaronu. Pietruszkowe pesto 2-3 porcje pęczek natki pietruszki 10 g nasion słonecznika 10 g pestek dyni 2 ząbki czosnku 50 g startego parmezanu 30 g oliwy z oliwek Natkę opłukać i osuszyć, czosnek obrać. Za pomocą blendera zmielić wszystkie składniki. Jeśli pesto jest za gęste możemy dodać nieco oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem. 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach) http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/nat...