Słyszałam ostatnio parę głosów zachęcających do reaktywacji bloga, tak więc usłuchałam, oto jestem i postaram się działać. Dziś świąteczny comeback, na słodko.
Seromak to wypiek dla niezdecydowanych, mających ochotę zarówno na makowiec jak i na sernik, za cholerę nie mogących podjąć decyzji i chcących upiec dwa ciasta na jednym ogniu.
Jakiś geniusz wymyślił połączenie obu wypieków i tak oto powstał Seromak- połączenie dwóch słodkości mi osobiście niezmiernie kojarzących się ze Świętami Bożego Narodzenia.
Jeśli jeszcze rozmyślacie nad świątecznym menu, może weźmiecie pod uwagę tego kandydata?
W oryginale był pieczony na kruchym spodzie, u mnie jest bez.
Seromak
(źródło przepisu)Składniki na masę makową:
- 4 i 2/3 szklanki maku (suchego)
- 1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 100 g rodzynków
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 4 jajka, białka i żóltka oddzielnie
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia),
odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w
maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do
przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i
wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
Żółtka utrzeć z cukrem do otrzymania
puszystej masy. Dodać zmielony mak, bakalie, ekstrakt z migdałów, bułkę
tartą, wymieszać lub zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać
delikatnie z masą makową (ten etap najlepiej tuż przed pieczeniem, by
białka nie opadły lub nie podeszły wodą).
Składniki na masę serową:- 1200 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
- 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 150 g masła, w temperaturze pokojowej
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, do
otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać po łyżce ser, dalej
ucierając. Wmieszać mąkę, skórkę.
Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszać do masy serowej.
WykonanieNa wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową.
Piec przez około 60 minut w temperaturze
175ºC (można od góry przykryć folią aluminiową, by sernik się nie spiekł
i pozostał biały).
Wystudzić, schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej przez całą noc.
Polać polewą czekoladową, lukrem, posypać orzeszkami - dowolnie.
Komentarze
Prześlij komentarz