Babka pyszna, raz chrupiąca makiem, raz soczysta żurawiną. A i zalegających białek po drożdżowych babach się dzięki niej pozbędziecie.
Może i zalatuje trochę zimowymi klimatami, ale ja właśnie grzeję się pod kocem z kubasem gorącej herbaty.
Jaka wiosna taka babka.
Jaka wiosna taka babka.
Babka z białek z makiem, żurawiną i czekoladą.
Podaję składniki na dosyć małą babkę- taką jak moja, jeśli chcecie mieć dużą wystarczy podwoić składniki.
- 3 białka
- 60 g cukru pudru
- 80 g mąki
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła lub oleju
- 1/2 szklanki maku (ja w trakcie przygotowywania ciasta uświadomiłam sobie, że mam tylko kilka łyżek maku i jest ok)
- 50 g posiekanej czekolady deserowej
- 50 g suszonej żurawiny
Białka ubić z solą i 2 łyżkami cukru pudru na sztywną pianę. Resztę cukru wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski z pianą i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać ostudzone masło oraz mak, żurawinę i czekoladę. Delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką/bułką tartą keksówki lub foremki z kominkiem na babkę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut (do suchego patyczka).
Ale tu pysznie u ciebie :)
OdpowiedzUsuńBabki na białkach są tak wspaniale puszyste :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się stwierdzenie "jaka wiosna, taka babka" :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda smakowicie :)
Fajna ta babka! Z taką babką, nawet deszczowa wiosna nie straszna :)
OdpowiedzUsuńSuper babka, ciekawie dobrane składniki.
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają te dodatki na tej babce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com