Wiosna, zatem należy się pięknie pożegnać z atrybutami zimowej kuchni, do których można zaliczyć orzechy i cynamon. Zanim zasypią nas zewsząd kolorowe owoce.
Raczej symboliczne niż definitywne pożegnanie z orzechami, ale jeśli chodzi o zimę- niech spieprza definitywnie.
Muffiny orzechowe z cynamonową kruszonką.
(Baza)
Muffiny:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka mleka
80 g oleju lub roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Kruszonka:
60 g masła
100 g mąki
60 g cukru
cynamon- około 1 łyżeczki
Muffiny: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy ze sobą zawartości obu misek i mieszamy łyżką- nieperfekcyjnie, grudki mile widziane. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy.
Kruszonka: Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodać masło i mieszać formując palcami kruszonkę.
Ciastem wypełniamy formę/ blachę na muffiny wyłożoną papilotkami, do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Uwielbiam wszystko co zawiera orzechy, a Twoje muffinki wyglądją przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne muffinki, częstuję się! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy, a teraz też Twoje muffinki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com