Przejdź do głównej zawartości

Muffiny orzechowe z cynamonową kruszonką.

Wiosna, zatem należy się pięknie pożegnać z atrybutami zimowej kuchni, do których można zaliczyć orzechy i cynamon. Zanim zasypią nas zewsząd kolorowe owoce. 
Raczej symboliczne niż definitywne pożegnanie z orzechami, ale jeśli chodzi o zimę- niech spieprza definitywnie.




Muffiny orzechowe z cynamonową kruszonką.
(Baza)


Muffiny:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szklanka mleka
80 g oleju lub roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Kruszonka:
60 g masła
100 g mąki
60 g cukru
cynamon- około 1 łyżeczki

Muffiny: W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy ze sobą zawartości obu misek i mieszamy łyżką- nieperfekcyjnie, grudki mile widziane. Na koniec dodajemy orzechy, mieszamy.
Kruszonka: Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cynamonem i cukrem. Dodać masło i mieszać formując palcami kruszonkę.

Ciastem wypełniamy formę/ blachę na muffiny wyłożoną papilotkami, do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C.


Komentarze

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Smaczne prezenty. Pralinki: bounty i śliwka z marcepanem.

Każdy wie, że we własnoręcznie wykonanych prezentach tkwi pozytywna moc. Pomysł na smakowity podarunek/dodatek do głównego prezentu możecie nawet jeszcze wykorzystać w ramach zbliżających się Świąt. Wystarczy pudełko (u mnie z odzysku- po sklepowych czekoladkach), mini papilotki, kokarda, kilka składników i trochę czasu. No i dobry przepis. Kulki "Bounty" ( źródło ) Składniki na około 25 pralinek: 200 g wiórków kokosowych 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 70 g cukru pudru 70 g masła kilka kropli aromatu rumowego  lub 1 łyżeczka ciemnego rumu Do obtoczenia: 150 - 200 g mlecznej czekolady W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, do roztopienia masła, wymieszać. Przelać na wiórki kokosowe, dodać aromat/rum wymieszać i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i nasiąknięcia wiórków. Po tym czasie masę kokosową wyjąć z lodówki i mocno ściskając oderwane kawałki w dłoni uformować k...

Lunchbox. S(z)ałatka z tuńczykiem, makaronem, oliwkami i pomidorem.

Praco magistersko nienapisano, niech Cię piekło pochłonie. (Jak już się obronię.) A to na dole to jak na razie najlepsze żarcie jakie sobie zaniosłam do pracy. Sałatka z tuńczykiem i makaronem (na 1 sporą porcję) ugotowany makaron (bo ja wiem, szklanka?) garść czarnych oliwek 60 g tuńczyka z puszki 1 pomidor 1/2 małej cebulki 1 łyżeczka musztardy (u mnie czosnkowa) Pokroić warzywa, wymieszać z makaronem, dodać tuńczyka i wszystko doprawić solą, pieprzem i łyżeczką musztardy.

Pesto z natki pietruszki i czosnku- na wzmocnienie odporności.

Pyszne, pożyteczne i szybkie. W składzie nać pietruszki i czosnek, które wzmocnią nas w tym błotnisto-zimowym czasie. Natka pietruszki zawiera bardzo dużą dawkę witaminy C (177 mg na 100 g- to więcej niż cytrusy). A o tym, że czosnek to naturalna broń w walce z przeziębieniem wiedzą nawet dzieci- wspomaga on układ odpornościowy i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Chwytajcie za blendery i wzmacniajcie się pysznym pesto, koniecznie w towarzystwie makaronu. Pietruszkowe pesto 2-3 porcje pęczek natki pietruszki 10 g nasion słonecznika 10 g pestek dyni 2 ząbki czosnku 50 g startego parmezanu 30 g oliwy z oliwek Natkę opłukać i osuszyć, czosnek obrać. Za pomocą blendera zmielić wszystkie składniki. Jeśli pesto jest za gęste możemy dodać nieco oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem. 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach) http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/nat...

Makaron ze szparagowym sosem.

Jedni na wieść o tym makaronie robili wielkie "woooow" połączone z "mniam", inni kręcili nosem pytając "no ale gdzie jest mięso?".  Ja mam nadzieję, że dla Was ten makaron to będzie jednak WOW, tak jak i był dla mnie. W kwestii przygotowania szparagów chyba najczęściej przybierana taktyka to: w prostocie siła. Tak jest i tutaj. Bo to się sprawdza, po prostu. Makaron z sosem szparagowym. ( Źródło .) 200 g makaronu (np. świderki) pęczek zielonych szparagów sól, pieprz oliwa extra vergine parmezan do posypania Oderwijcie od szparagów zdrewniałe końcówki i pokrójcie szparagi na niewielkie kawałki. Główki odłóżcie na bok Podduście szparagi na patelni, aż zmiękną. W tym czasie ugotujcie makaron w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 2-3 minuty wrzućcie do garnka z makaronem główki szparagów. Przełóżcie podsmażone szparagi do blendera i zmiksujcie na dość gęsty sos wraz z oliwą, solą, pieprzem i odrob...

Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem.

Brukselka chodziła za mną od dłuższego czasu aż w końcu udało się i w pewną luźną niedzielę wylądowała w tarcie. Pieczona zmienia nieco swoje oblicze, jest chrupiąca, o lekko orzechowym smaku, jest pyszna. Razem z pieczarkami i boczkiem pięknie się wszystko komponowało, a ciasto z dodatkiem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem zyskało bardzo ciekawy smak, który dopełniał całość. Chyba znowu będzie za mną chodziła brukselka.. #SmakowitaPajda #SmalczykRoślinny Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem. Ciasto: 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki żytniej 2 żółtka (białka przydadzą się do wypełnienia!) 100 g masła 10 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda 1 łyżka wody szczypta soli i cukru Wypełnienie: ok 300 g brukselki 200 g wędzonego boczku 10 małych pieczarek 2 białka 3/4 szklanki jogurtu naturalnego /śmietany 3 łyżki parmezanu sól, pieprz 1 ząbek czosnku Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, następnie schło...