Coś dla fanów dyni, zakalca i blondynek.
Wiosna idzie, opróżniamy zamrażarki, jemy warzywa, z czekoladą też jemy warzywa. Zawsze to trochę zdrowsze niż czekolada bez warzywa. Słowo na przedwiośnie.
Dyniowe blondies
(Źródło.)
100 g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wymieszać razem. Osobno zmiksować jajka, wanilię i puree z dyni. Dolać do mokrych składników czekoladę z masłem, wymieszane wcześniej suche składniki. Pokroić resztę białej czekolady z czego 3/4 wsypać do masy i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do foremki i rozsypać na wierzch resztę czekolady. Piec 30 minut.
Wiosna idzie, opróżniamy zamrażarki, jemy warzywa, z czekoladą też jemy warzywa. Zawsze to trochę zdrowsze niż czekolada bez warzywa. Słowo na przedwiośnie.
Dyniowe blondies
(Źródło.)
- 200 g białej czekolady
- 30 g masła
- 250 g puree z dyni
- 3 jajka
- 50 g cukru drobnego
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 140 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
100 g białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wymieszać razem. Osobno zmiksować jajka, wanilię i puree z dyni. Dolać do mokrych składników czekoladę z masłem, wymieszane wcześniej suche składniki. Pokroić resztę białej czekolady z czego 3/4 wsypać do masy i wszystko razem wymieszać. Przełożyć do foremki i rozsypać na wierzch resztę czekolady. Piec 30 minut.
uwielbiam dyniowe słodkości!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy przepis :)
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym je już w tym momencie... :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę, pyszności :)
OdpowiedzUsuńJestem fanem blondie i nie boję się zakalców ;)
OdpowiedzUsuńAle czekolada to też warzywo, zdrowe w dodatku niesłychanie (tak twierdzi jeden z moich nauczycieli; nie jestem pewna, czy można mu wierzyć, ale mi się ta teoria bardzo podoba) :)
OdpowiedzUsuńBlondies wygląda fantastycznie :)
Blondies wygląda wybornie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
fit-healthylife.blogspot.com