Z powodu sporych zapasów kaszy kukurydzianej szperam w
przepisach szukając dla niej zastosowania, w różnej postaci. Babeczki? Czemu
nie.
Mają specyficzny smak i strukturę, są wilgotne i mocno ziarniste,
orzechowe. Z wykorzystaniem świeżych gruszek, ale takie z kompotu
również dobrze się wkomponują.
Bezglutenowe.
Cytuję za źródłem.
Muffiny z kaszą
kukurydzianą i gruszkami
2 dojrzałe gruszki
2 łyżki soku z cytryny
100g miękkiego masła lub margaryny
100g cukru
3 jajka
150g kaszy kukurydzianej
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
80g zmielonych orzechów
szczypta soli
90ml mleka
Dodatkowo:
Śmietana kremówka i orzechy włoskie do dekoracji, syrop klonowy (opcjonalnie).
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki
i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek w cienkie paski. Od razu skropić
sokiem z cytryny. Masło (lub
margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym
jajku.
Kaszę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną kaszę na przemian z mlekiem.
Mieszać tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Na górę
ułożyć kawałki gruszek. Muffinki piec w
nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg:
160°C). Pozostawić na 5- 10 min. w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na
kratce z piekarnika.
Śmietanę ubić
na sztywno. Wyłożyć na muffinki. W środku zrobić łyżeczką wgłębienie, (można wlać
troszkę syropu klonowego) i włożyć orzecha.
Mamuśce smakowało. |
Oj zgrzeszyłabym dla takiej z tą bitą śmietaną na wierzchu :D
OdpowiedzUsuńMam pytanie odnośnie kaszy kukurydzianej, czy używałaś takiej kaszki jak dla dzieci która to przypomina mąkę czy też takiej normalnej kaszy kukurydzianej ? Bo przepis jest ogromnie ciekawy i chciałabym go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUżywałam zwykłej kaszy kukurydzianej, takiej jak na polentę. Mam nadzieję, że posmakują ;)
Usuń