W tym roku zostałam sowicie obdarowana brokułami, z których
większość po zblanszowaniu wylądowała w zamrażarce. W sumie nasza zamrażarka
jest obładowana praktycznie samymi warzywami i owocami, mięsa trudno się tam
doszukać, za czym nikt nie rozpacza. Za to przewala się w niej mnóstwo
zamrożonej fasolki szparagowej, pokrojonej w kostkę cukinii, puree z dyni, brokułów
właśnie i sporo owoców. Taka bomba witaminowa zamknięta w lodzie. Podobno
istnieją dwie szkoły mające skrajne poglądy co do wartości odżywczych takich
produktów po zamrożeniu, ale ja tam wierzę, że te wartości jednak gdzieś tam nadal
są. I w tej sałatce też, idealnej na lekką kolację z pyyyyszną fetą.
Pomysł na nią podesłała kuzynka.
Jest jak jest, bo po ciemku i z telefonu.
Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami
brokuły (np. 2 sztuki lub spora paczka mrożonych)
1 opakowanie sera typu feta,
1 opakowanie płatków migdałowych ,
2 -3 łyżki jogurtu naturalnego np. typu greckiego,
2 łyżki majonezu,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz do smaku
Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do delikatnie posolonej wrzącej wody na około 6-8 minut- gotujemy na chrupko. Odcedzamy i przekładamy do miseczki czekając aż wystygną. W tym czasie przygotujemy sos mieszając jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na rozgrzanej patelni (bez użycia oliwy) prażymy migdały do momentu uzyskania złotego odcienia. Ser feta delikatnie rozdrabiamy na kawałeczki lub kroimy w sporą kostkę. Kiedy brokuły wystygną dodajemy do nich fetę (trochę możemy zostawić na wierzch), delikatnie mieszamy dodając odrobinę migdałów i połowę sosu. Kiedy już wszystko ze sobą wymieszamy polewamy pozostałą częścią sosu i posypujemy pozostałą fetą i migdałami.
Była pyszna nawet drugiego dnia.
Idealna sałatka, brokuł forever ! <3
OdpowiedzUsuńrobię taką samą, smakuje wyśmienicie - szczególnie z tymi prażonymi migdałami tyle, że ja je prażę z odrobiną masła <3
OdpowiedzUsuńPróbowałam takiej sałatki kilka razy, jest mega! :D
OdpowiedzUsuńKocham brokuły:)
OdpowiedzUsuńA ja ją robiłam z prażonym słonecznikiem. Też pyszna.
OdpowiedzUsuńCzym się różni prażony migdał od 'surowego'??
OdpowiedzUsuń