środa, 16 kwietnia 2014

Mazurek bakaliowy.

Choć może nietypowy, to był mój pierwszy mazurek. I dobry był, duuuużo bakalii, kwiatki takie krzywe, yum.




Mazurek bakaliowy
Źródło.
Na ciasto:
50 dkg mąki ( w tym 10 - 15 dkg maki kukurydzianej )
15 dkg cukru pudru
25 dkg margaryny/ masła
łyżeczka proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
4 żółtka
2 łyżki kakao

Do przełożenia:
4 białka
10 - 12 dkg cukru pudru
ok 15 - 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
pół małego opakowania płatków migdałowych
pół małego opakowania rodzynek
powidło śliwkowe ( ok pół słoiczka )
polewa czekoladowa (lub lukier/ czekolada )

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Dwie części, w tym kakaową włożyć na chwilę do zamrażalnika, a trzecią część ( troszeczkę większą od pozostałych) rozwałkować i wyłożyć nią formę wyłożoną papierem do wypieków
Z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę
Na rozwałkowanym jasnym cieście rozsmarować powidło. Wylać połowę piany i równomiernie rozprowadzić, a następnie posypać ja orzechami, płatkami migdałowymi i rodzynkami
Na bakalie zetrzeć ciasto kakaowe na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłożyć resztę piany z białek i rozprowadzić, a na nią zetrzeć ciasto jasne lub, tak jak zrobiłam ja, rozwałkować ciasto jasne, powycinać z niego kwiatki itp. i wyłożyć na pianę.
Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w 180 stopniach
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i udekorować np polewą czekoladową bądź lukrem.




Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...