środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy, po 1 żółtku, na końcu lekko wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzony biszkopt można nasączyć np. ciepłą wodą (pół szklanki) wymieszaną z kieliszkiem alkoholu albo z sokiem z cytryny (3-4 łyżki).

Krem: w 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem wanilinowym i cukrem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Kostkę masła lub margaryny utrzeć na puszysty krem, ciągle ucierając dodawać po łyże przestudzonego budyniu. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Truskawki: truskawki świeże lub mrożone (te wyłożyć wcześniej z zamrażalnika) zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie masę truskawkową podgrzać, wsypać galaretki i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. Tężejące truskawki wyłożyć na masę budyniową.

11 komentarzy:

  1. Oj chętnie bym skradła kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie można ukraść choć jednego kawałeczka przez monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciacho jest u mnie bardzo często :D super chłodzi np. w upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ostatnio deser z takim samym musem. Fajny pomysł na zastosowanie tego musu do cista;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. proste połączenie, a takie pyszne, super :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajny mus - galaretka, muszę tak zrobić, mniammmm, świetne zdjecia i super przydatny blog, gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za uznanie ;) A mus jest pycha, polecam.

      Usuń
  7. Super przepis...muszę go wykorzystać.Jedno pytanko:Jakie są wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystaj koniecznie! Standardowa duża blaszka, ok. 38 x 25 cm.

      Usuń
  8. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...