niedziela, 11 stycznia 2015

Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami.

Jak dom to muffiny. Mam ten schemat w głowie, więc się dostosowałam.
Miało być coś z bananami, nawinęła się czekolada, w szafce znalazłam orzechy włoskie. Myślałam o jakimś chlebku bananowym (przyznam, że nigdy nie miałam z nim przyjemności), ale ostatecznie zrezygnowałam i postawiłam właśnie na muffiny. No bo przecież zakupiłam niedawno w Tesco urocze papilotki, które w końcu mogły się do czegoś przydać.



Muffiny bananowe z czekoladą i orzechami

mokre:
  • 3 dojrzałe banany (rozgniecione dokładnie widelcem)
  • 1 jajko
  • ½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła
suche:
  • 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru (najlepiej brązowego, ale zwykły też może być)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • tabliczka niezbyt drobno posiekanej czekolady 
  • ok. 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu, mokre w drugim, a następnie wszystkie je łączymy, najlepiej łyżką. Ciasto powinno być gęste i grudkowate.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
Wypełniamy ciastem formę na muffinki wyłożoną papilotkami lub wysmarowaną masłem, tak aby ciasto zajmowało mniej więcej 3/4 każdego otworu. 
Pieczemy 20 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.

Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...