Przejdź do głównej zawartości

Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką.

Chyba raczej powinnam napisać kakaowe, bo czekolady samej w sobie w składzie nie ma. Ale wyszły bardzo dobre, intensywne, intensywnie czekoladowe właśnie! Myślę więc, że zasługują na miano czekoladowych.
Z cyklu wykorzystywania zapasów z zamrażarki: z czerwoną porzeczką.


Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką
(Inspiracja)

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
  • 2 jajka
  • ok 150 g czerwonej porzeczki (oczyszczonej i odszypułkowanej- może być też mrożona)
Wrzucamy do miski suche składniki (maka, kakao, cukier, proszek, cukier waniliowy), a potem dodajemy mokre (olej lub masło, mleko i jaja).
Mieszamy wszystko łyżką, dodajemy porzeczki i znowu delikatnie mieszamy.
Nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej do 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.








Karnawałowe Słodkości!

Komentarze

  1. Pyszności :) Muffinkom mówią zawsze tak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny wyglądają super,
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej u…

Cukinia w sosie pomidorowym i ziołach- na zimę.

Lody miętowe - bez maszynki.

Pierwszy post i nalewka z aronii oraz czarnej porzeczki na odwagę. I na serce.

Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

Jak powszechnie wiadomo- kasze trzeba jeść. Obiad też jeść trzeba a z rozmyślań nad obiadem, nadwyżką jajek w lodówce i kaszą powstały te kotlety. Lżejsze, bo pieczone w piekarniku (dlatego trochę nieestetycznie popękały). Wcale przez to nie suche, bo pieczarki robią robotę. Jak ktoś nie lubi gryczanej to z innymi kaszami można śmiało kombinować, a i z ryżem też wyjdą. Jestem z nich dumna, łapcie po kotlecie.




Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami (z podanych proporcji wyszło 12 sztuk)