wtorek, 17 lutego 2015

Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką.

Chyba raczej powinnam napisać kakaowe, bo czekolady samej w sobie w składzie nie ma. Ale wyszły bardzo dobre, intensywne, intensywnie czekoladowe właśnie! Myślę więc, że zasługują na miano czekoladowych.
Z cyklu wykorzystywania zapasów z zamrażarki: z czerwoną porzeczką.


Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką
(Inspiracja)

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
  • 2 jajka
  • ok 150 g czerwonej porzeczki (oczyszczonej i odszypułkowanej- może być też mrożona)
Wrzucamy do miski suche składniki (maka, kakao, cukier, proszek, cukier waniliowy), a potem dodajemy mokre (olej lub masło, mleko i jaja).
Mieszamy wszystko łyżką, dodajemy porzeczki i znowu delikatnie mieszamy.
Nakładamy do formy wyłożonej papilotkami (najlepiej do 2/3 wysokości) i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.








Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze:

  1. Pyszności :) Muffinkom mówią zawsze tak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffiny wyglądają super,
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...