czwartek, 18 czerwca 2015

Pesto z orzechów włoskich i bazylii.

Koniec z kupowaniem pesto, takie samodzielnie ukręcone to jest dopiero moc! Miałam dużo orzechów włoskich i to był strzał w dziesiątkę, ale ostatnio robiłam też pesto z rukoli i ziaren słonecznika i było równie pyszne. Zielone jedzenie jest takie fajne, że och.
I uwaga, chwalę się- moją grecką sałatką z jarmużem wygrałam książkę, no tutaj piszą <3





Bazyliowe pesto z orzechami włoskimi
(Źródło)

70 g orzechów włoskich
20 g świeżej bazylii
20 g startego parmezanu
sól do smaku
oliwa z oliwek (3-5 łyżek)
Za pomocą blendera mielimy orzechy razem z bazylią i parmezanem. Dodajemy po łyżce oliwy z oliwek do uzyskania odpowiedniej konsystencji (pesto będzie gęste). Doprawiamy sola do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem i dekorujemy orzechami i dodatkowym parmezanem.




3 komentarze:

  1. Kurcze, fajnie wygląda na makaronie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto sprawdza się nie tylko z makaronem, takie domowe oczywiście najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie pesto na sucharkach, jajkach, chlebie... I moje ukochane dwa składniki w nim są: włoskie orzechy i bazylia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...