Powielane milion razy na milionach blogów- dzisiaj powielone i przeze mnie. Ale wiecie o czym to świadczy- o tym, że to ciasto to petarda! Strzał w deserową dziesiątkę. Ładnie się prezentuje, bosko smakuje, będzie hitem niejednego przyjęcia- u nas już jest.
A najlepiej na potrzeby tego ciasta i im podobnych zaopatrujmy się w krajowe porzeczki i produkujmy domowe dżemy!
Porzeczkowiec
(Źródło)
Składniki na kakaowe blaty:
A najlepiej na potrzeby tego ciasta i im podobnych zaopatrujmy się w krajowe porzeczki i produkujmy domowe dżemy!
Porzeczkowiec
(Źródło)
Składniki na kakaowe blaty:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek kakao (płaskich)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Zagotować, do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na
sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po
łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania
kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać
szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć
papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do
formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Krem z serka kremowego:
- 200 g masła
- 500 g serka kremowego
- 5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do
otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek,
porcjami, cały czas miksując.
Ponadto:
- 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 pełne łyżki serka mascarpone
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie
miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając
cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.
Nasączenie:
- pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)- u mnie godnie zastąpiła go Lubelska porzeczkówka
- 1/4 szklanki wody
Wymieszać.
Uwaga: nasączenie nie jest konieczne, ciasto mimo to jest wilgotne.
Dodatkowo:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wykonanie
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych.
Nasączyć połową mieszanki z likierem. Blat posmarować połową dżemu z
czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać.
Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować
pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na
wierzch starkować czekoladę. Schłodzić.
Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.
Przechowywać w lodówce.
Fantastyczne jest to ciasto :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym podjadła trochę Twojego porzeczkowca...
OdpowiedzUsuń