poniedziałek, 21 grudnia 2015

Czekoladowe ciasto fasolowe z żurawiną.

No tak jakoś wyszło, że ja tutaj pierwszy raz z fasolą w kontekście ciasta i jakby ktoś jeszcze nie wiedział: fasola daje radę.
Jest też żurawinka, można dosypać korzennych przypraw i na bezglutenowe Święta jak znalazł. Bardzo smaczne, szybkie, intensywnie kakaowe ciasto.




Czekoladowe ciasto fasolowe z żurawiną.
  • ok. 320 g fasoli czerwonej (cała puszka bez zalewy)
  • 4 jajka
  • 7 łyżek stewii lub cukru
  • 3-4 płaskie łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody lub proszku
  • garść żurawiny suszonej
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka blendujemy z fasolą na gładką masę. Białka ubijamy na sztywno dodając cukier lub stewię. Mieszamy pianę z masą fasolową, dodajemy kakao, trochę żurawiny i sodę. Delikatnie łączymy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową.


Świąteczne słodkości! 2015

6 komentarzy:

  1. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fasolowe ciasto czekoladowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie!Ja piekę podobne z czarnej fasoli. Teraz chętnie zrobię jednak z czerwonej!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...