Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z żurawiną.

Wesołych Świąt póki jeszcze są i łapcie ciacho od Mikołaja- póki jeszcze jest co łapać.
Pyszne, maślane, ze świątecznych słodkości w tym roku to chyba mój faworyt, przepis stąd.



Ciasteczka z żurawiną

Składniki:
175 g masła, zimnego
75 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka mleką
250 g mąki pszennej
20 g mąki migdałowej (pominęłam, bo niestety nie udało mi się jej w końcu zdobyć- zastąpiłam taką samą ilością mąki pszennej i ciasteczka mimo tego są rewelacyjne)
30 g suszonej żurawiny

Masło, cukier puder, sol i mleko utrzeć w misie na białą, puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki żurawinę. Na końcu wsypać mąkę migdałową i przesianą mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ja w folię i wstawić do zamrażalnika na 20 - 30 minut lub do lodówki na 2 godziny. Następnie podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 5 -7 mm i wycinać dowolne formy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie). Piec 10 -12 minut w 200°C. Studzić na kratce.

Komentarze

  1. świetna mała przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, super pomysł na ciasteczka, u mnie dziś właśnie króluje żurawina, w pieczonych jabłkach(,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, z żurawiną uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste wypieki czasem okazują się najlepszą opcją ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszą być pyszne! dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają genialnie :D Ja mąkę migdałową akurat mam kupną, ale wcześniej robiłam ją sama mieląc w młynku do kawy lub robocie kuchennym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie miałam nawet czym zmielić niestety, młynek do kawy zakończył swój żywot :(

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej u…

Cukinia w sosie pomidorowym i ziołach- na zimę.

Lody miętowe - bez maszynki.

Pierwszy post i nalewka z aronii oraz czarnej porzeczki na odwagę. I na serce.

Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

Jak powszechnie wiadomo- kasze trzeba jeść. Obiad też jeść trzeba a z rozmyślań nad obiadem, nadwyżką jajek w lodówce i kaszą powstały te kotlety. Lżejsze, bo pieczone w piekarniku (dlatego trochę nieestetycznie popękały). Wcale przez to nie suche, bo pieczarki robią robotę. Jak ktoś nie lubi gryczanej to z innymi kaszami można śmiało kombinować, a i z ryżem też wyjdą. Jestem z nich dumna, łapcie po kotlecie.




Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami (z podanych proporcji wyszło 12 sztuk)