czwartek, 26 grudnia 2013

Ciasteczka z żurawiną.

Wesołych Świąt póki jeszcze są i łapcie ciacho od Mikołaja- póki jeszcze jest co łapać.
Pyszne, maślane, ze świątecznych słodkości w tym roku to chyba mój faworyt, przepis stąd.



Ciasteczka z żurawiną

Składniki:
175 g masła, zimnego
75 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 łyżka mleką
250 g mąki pszennej
20 g mąki migdałowej (pominęłam, bo niestety nie udało mi się jej w końcu zdobyć- zastąpiłam taką samą ilością mąki pszennej i ciasteczka mimo tego są rewelacyjne)
30 g suszonej żurawiny

Masło, cukier puder, sol i mleko utrzeć w misie na białą, puszystą masę. Dodać pokrojoną na drobne kawałki żurawinę. Na końcu wsypać mąkę migdałową i przesianą mąkę pszenną i dobrze wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ja w folię i wstawić do zamrażalnika na 20 - 30 minut lub do lodówki na 2 godziny. Następnie podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubość 5 -7 mm i wycinać dowolne formy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (niezbyt blisko siebie). Piec 10 -12 minut w 200°C. Studzić na kratce.

8 komentarzy:

  1. świetna mała przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, super pomysł na ciasteczka, u mnie dziś właśnie króluje żurawina, w pieczonych jabłkach(,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, z żurawiną uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie proste wypieki czasem okazują się najlepszą opcją ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszą być pyszne! dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają genialnie :D Ja mąkę migdałową akurat mam kupną, ale wcześniej robiłam ją sama mieląc w młynku do kawy lub robocie kuchennym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie miałam nawet czym zmielić niestety, młynek do kawy zakończył swój żywot :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...