Przejdź do głównej zawartości

Ciasto jogurtowe- uniwersalne.

Takie ciasto miałam okazję przez ostatnie miesiące próbować wiele razy i, co ważne, za każdym razem smakowało inaczej! Stąd jego uniwersalność- wystarczy dodać inny jogurt smakowy, inne owoce do środka lub mus owocowy na wierzch, można z nim zrobić dosłownie wszystko zgodnie z naszym aktualnym pragnieniem i dostępnymi składnikami. Długo będę pamiętała wakacyjną wersję tego ciasta z jogurtem brzoskwiniowym i musem z brzoskwiń zerwanych prosto z drzewa przed moim domem. A to dzięki pewnej blondynce, której dziękuję za przepis.
Moje ciasto przeszło przez pewne problemy. Z braku stosownej formy do piekarnika w nowym mieszkaniu (i tu sukcesem jest obecność piekarnika, forma to kwestia czasu!) piekłam je w prodiżu no i po ukrojeniu jeszcze gorących pierwszych kawałków okazało się, że spód jest dość mocno niedopieczony.. Nic to, zjedliśmy po jednym, a reszta kolejny raz wylądowała żeby się dopiec- i dopiekła się i co najważniejsze, było dobre. W mojej wersji zastosowałam jogurt truskawkowy i nieco dżemu truskawkowego na wierzch.



Ciasto jogurtowe:
jogurt owocowy - u mnie truskawkowy (około 150g) -kubeczka po jogurcie użyć jako miarki do pozostałych składników
2 kubeczki cukru
3 kubeczki mąki
3 jajka (osobno żółtka i białka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubeczek oleju
parę łyżek dżemu truskawkowego na wierzch

Wszystkie składniki ze sobą połączyć, oprócz białek, z których należy ubić pianę. Do ciasta można dodać owoce lub inne dodatki (według uznania), na koniec wmieszać delikatnie w masę ubitą pianę z białek. Wylać ciasto do formy- na górę wyłożyłam trochę dżemu truskawkowego, który rozciągnęłam po powierzchni tworząc wzorki. Piec 50 min w 175 st. C. Opcjonalnie- wierzch można polać polewą lub musem z owoców.





Komentarze

  1. Takie ciasto bardzo lubię i często piekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jogurtowe kojarzy mi się z takim wiglotnym... a takie najbardziej lubie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej u…

Cukinia w sosie pomidorowym i ziołach- na zimę.

Lody miętowe - bez maszynki.

Pierwszy post i nalewka z aronii oraz czarnej porzeczki na odwagę. I na serce.

Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

Jak powszechnie wiadomo- kasze trzeba jeść. Obiad też jeść trzeba a z rozmyślań nad obiadem, nadwyżką jajek w lodówce i kaszą powstały te kotlety. Lżejsze, bo pieczone w piekarniku (dlatego trochę nieestetycznie popękały). Wcale przez to nie suche, bo pieczarki robią robotę. Jak ktoś nie lubi gryczanej to z innymi kaszami można śmiało kombinować, a i z ryżem też wyjdą. Jestem z nich dumna, łapcie po kotlecie.




Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami (z podanych proporcji wyszło 12 sztuk)