niedziela, 15 grudnia 2013

Szybki piernik (bez miodu).

Ciasto przygotowane na studencką pseudo wigilię.
Piernik czy korzenny "murzynek"? Sporom w tym temacie nie było końca, ale jeśli bardziej liczycie na smak prawdziwego piernika to będziecie nieco zawiedzeni, tak jak ja.

Źródło.



Składniki :
(Poniżej proporcje na keksówkę lub mniejszą blaszkę, ja robiłam z 1,5 porcji- na dużą blachę ciasta)

3 szkl. przesianej mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
szklanka mleka
3 łyżki powideł (np. śliwkowych)
3 łyżki kakao
3 jajka
1/2 szklanki oleju
łyżeczka przyprawy do pierników
łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo powidła, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnia, pieczemy ok.45min w temp.180 stopni (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Wystudzone ciasto polałam rozpuszczoną czekoladą mleczną (2 tabliczki) i posypałam płatkami migdałowymi.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...