Przejdź do głównej zawartości

Śledzie w sosie musztardowym. /Przedświęta.

Podobno gotowe są po 36 godzinach, ale ja spróbowałam już dzisiaj a zrobiłam wczoraj.. A co tam, są bardzo dobre, a pewnie będą jeszcze lepsze . Zamierzam zaraz zrobić jeszcze porcję na Wigilię i Wy też jeszcze zdążycie je przygotować!



Śledzie w sosie musztardowym
Źródło.

3 filety śledziowe matjasy, ok. 200g, wymoczone przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem, następnie pokrojone na kawałeczki

Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
tymianku na czubku noża
2 łyżki majonezu
4 łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon)
2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Pokrojone na kawałeczki śledzie połączyć z sosem, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
Śledzie są gotowe po ok. 36 godz a najlepsze po 2 dniach.





A w przedświętach: 


Wytwórnia świeczek..





..stroików..




..no i pierników




I w internetach dziękuję Kindze za ten stroik! p.s. Shpaqa zdaniem powinnyśmy zacząć robić biznes na tych hand-made'ach, a Shpaq wie co mówi :D





Komentarze

  1. U mnie w domu nie można robić za szybko śledzi bo do świąt zazwyczaj nie dotrwają i i tak przed samymi świętami trzeba dorabiać :P
    Moja mama robi raczej w oleju, bardzo smaczne, ale takie w sosie musztardowym to chyba jednak moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie w oleju też już dzisiaj zrobiłam i na pewno jeszcze w kilku wariantach u nas zawitają- w tym roku zostało zakupione konkretnej wielkości wiadro śledzi.. :D A te powyższe, musztardowe, bardzo mi posmakowały.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Makaron ze szparagowym sosem.

Jedni na wieść o tym makaronie robili wielkie "woooow" połączone z "mniam", inni kręcili nosem pytając "no ale gdzie jest mięso?".  Ja mam nadzieję, że dla Was ten makaron to będzie jednak WOW, tak jak i był dla mnie. W kwestii przygotowania szparagów chyba najczęściej przybierana taktyka to: w prostocie siła. Tak jest i tutaj. Bo to się sprawdza, po prostu. Makaron z sosem szparagowym. ( Źródło .) 200 g makaronu (np. świderki) pęczek zielonych szparagów sól, pieprz oliwa extra vergine parmezan do posypania Oderwijcie od szparagów zdrewniałe końcówki i pokrójcie szparagi na niewielkie kawałki. Główki odłóżcie na bok Podduście szparagi na patelni, aż zmiękną. W tym czasie ugotujcie makaron w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 2-3 minuty wrzućcie do garnka z makaronem główki szparagów. Przełóżcie podsmażone szparagi do blendera i zmiksujcie na dość gęsty sos wraz z oliwą, solą, pieprzem i odrob

Dietetyczna budyniowa tarta z bonusem.

Gdy w tamtym tygodniu zobaczyłam tego dietetycznego budyniowca wiedziałam, że lada dzień sama go zrobię. Moim bonusem są karmelizowane gruszki, które można pominąć jeżeli zależy nam na maksymalnym zmniejszeniu wartości energetycznej, są w końcu mocno niedietetycznym dodatkiem. Ale skoro całe ciasto jest super niskokaloryczne i zdrowe to ten jeden grzeszny (ale doskonale uzupełniający całość) akcent tak bardzo nam nie zaszkodzi, moim zdaniem. Bałam się smaku żytniego ciasta bez tłuszczu, ale niesłusznie, jest bardzo smaczne. Myślę, że wykorzystam przepis na nie jeszcze nie raz.  Tarta smakowała nawet nieświadomym jej dietetycznych walorów. . Dietetyczna budyniowa tarta z karmelizowanymi gruszkami ·          250g mąki żytniej, razowej TYP 2000 ·          3 żółtka ·          2 łyżki jogurtu naturalnego ·          60ml ciepłej wody ·          10ml stewii w płynie + 15 kropel lub 2 łyżki stewii w proszku do budyniu i 1 łyżeczka do ciasta lub inne słodz

S(z)ałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami.

W tym roku zostałam sowicie obdarowana brokułami, z których większość po zblanszowaniu wylądowała w zamrażarce. W sumie nasza zamrażarka jest obładowana praktycznie samymi warzywami i owocami, mięsa trudno się tam doszukać, za czym nikt nie rozpacza. Za to przewala się w niej mnóstwo zamrożonej fasolki szparagowej, pokrojonej w kostkę cukinii, puree z dyni, brokułów właśnie i sporo owoców. Taka bomba witaminowa zamknięta w lodzie. Podobno istnieją dwie szkoły mające skrajne poglądy co do wartości odżywczych takich produktów po zamrożeniu, ale ja tam wierzę, że te wartości jednak gdzieś tam nadal są. I w tej sałatce też, idealnej na lekką kolację z pyyyyszną fetą. Pomysł na nią podesłała kuzynka.                                                                          Jest jak jest, bo po ciemku i z telefonu. Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami  brokuły (np. 2 sztuki lub spora paczka mrożonych) 1 opakowanie sera typu feta, 1 opakowanie płatków migdałowy

Tarta dyniowa z pieczonymi pieczarkami.

Na obiad miało być coś z pieczarkami, wczoraj zostały nabyte takie małe cudeńka. Wzięłam też pod uwagę puree z dyni, które niedawno robiłam. No i z tych głębokich rozmyślań nad pieczarkami i dynią powstała ta tarta. Trochę jesienne klimaty. Była pyszna, dosłownie BYŁA, bo już zostały po niej tylko okruchy. Intensywne w smaku pieczone pieczarki i przyprawy świetnie uzupełniają trochę mdłą dynię. Jeśli mamy ochotę możemy ją wzbogacić o podsmażony boczek, pierś z kurczaka czy inne mięsiwo. Tarta dyniowa z pieczonymi pieczarkami (przepis własny) Ciasto: ¾ szkl mąki pszennej ¾ szkl mąki żytniej 130 g masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżka wody sól do smaku Wypełnienie: około 450 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl puree z dyni (jak w tym przepisie) 2 białka pozostałe z ciasta 1 jajko całe 30 g tartego parmezanu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry- do smaku Do dużej miski wsypujemy mąki (ja dałam pół na pół z

Lody miętowe - bez maszynki.

Raz na jakiś czas trzeba, po prostu trzeba zrobić domowe lody. Te ułatwiają tą misję- nie wymagają użycia maszynki, ponieważ powstały na bazie ubitej kremówki. Są na prawdę dobre, takie śmietankowo-miętowe, zebrały rewelacyjne opinie konsumentów^^. Można poszaleć i dodać do nich posiekaną czekoladę, ja uznałam, że i bez tego będą wystarczająco rozpustne.   Nie potrzeba do nich upałów, sprawdzą się w każdą pogodę. Inspiracja. Lody miętowe około 10 listków świeżej mięty 500 ml śmietany kremówki 3 żółtka 60 g cukru około 5 łyżek syropu miętowego (ew. likier miętowy, krople miętowe dla uzyskania koloru i aromatu) Miętę drobno siekamy i sparzamy w szklance łyżką wrzątku. W dużej misce ubijamy żółtka   z cukrem, do białości. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Partiami dodajemy ją do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy listki mięty, syrop miętowy, znowu delikatnie mieszamy, zamrażamy (nie wymagają ingerencji w trakcie) i po kilku godzinach