Podobno gotowe są po 36 godzinach, ale ja spróbowałam już dzisiaj a zrobiłam wczoraj.. A co tam, są bardzo dobre, a pewnie będą jeszcze lepsze . Zamierzam zaraz zrobić jeszcze porcję na Wigilię i Wy też jeszcze zdążycie je przygotować!
Śledzie w sosie musztardowym
Źródło.
3 filety śledziowe matjasy, ok. 200g, wymoczone przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem, następnie pokrojone na kawałeczki
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
tymianku na czubku noża
2 łyżki majonezu
4 łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon)
2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Pokrojone na kawałeczki śledzie połączyć z sosem, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
Śledzie są gotowe po ok. 36 godz a najlepsze po 2 dniach.
Śledzie w sosie musztardowym
Źródło.
3 filety śledziowe matjasy, ok. 200g, wymoczone przez kilka godzin (lub przez noc) w zimnej wodzie lub wodzie z mlekiem, następnie pokrojone na kawałeczki
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
tymianku na czubku noża
2 łyżki majonezu
4 łyżeczki średnio ostrej musztardy (np. sarepskiej lub łagodniejszej odmiany Dijon)
2 łyżeczki łagodnej musztardy ziarnistej
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Pokrojone na kawałeczki śledzie połączyć z sosem, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki.
Śledzie są gotowe po ok. 36 godz a najlepsze po 2 dniach.
A w przedświętach:
Wytwórnia świeczek.. |
..stroików.. |
..no i pierników |
I w internetach dziękuję Kindze za ten stroik! p.s. Shpaqa zdaniem powinnyśmy zacząć robić biznes na tych hand-made'ach, a Shpaq wie co mówi :D |
U mnie w domu nie można robić za szybko śledzi bo do świąt zazwyczaj nie dotrwają i i tak przed samymi świętami trzeba dorabiać :P
OdpowiedzUsuńMoja mama robi raczej w oleju, bardzo smaczne, ale takie w sosie musztardowym to chyba jednak moje ulubione ;)
Właśnie w oleju też już dzisiaj zrobiłam i na pewno jeszcze w kilku wariantach u nas zawitają- w tym roku zostało zakupione konkretnej wielkości wiadro śledzi.. :D A te powyższe, musztardowe, bardzo mi posmakowały.
Usuń