piątek, 30 sierpnia 2013

Tarta z tuńczykiem, cukinią i pomidorami.



Chodzę w swetrze, chowam się pod kocem z książką i kubkiem herbaty, w pokoju pachnie różanym olejkiem, a ja chyba nawet nie zdążyłam pożegnać się z latem. No to może jeszcze letnia tarta? Propozycja na wykorzystanie letnich warzyw, póki są z nami- bardzo bardzo smaczna.



 Przepis własny.


Tarta z tuńczykiem, cukinią i pomidorami

Ciasto:
1,5 szkl mąki
120 g masła
1 łyżka wody
2 żółtka
szczypta soli i cukru

Wypełnienie:
0,5 dużej cebuli
1 mała cukinia
2 średnie pomidory
2 małe puszki tuńczyka

2 białka pozostałe z ciasta
1 jajko całe
3/ 4 szkl śmietany
3 łyżki parmezanu
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, wyrobić. Schować do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec  w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Cebulę poddusić na odrobinie masła lub oliwy, cukinię i pomidory pokroić w plasterki. Resztę składników  (śmietana, jajka, parmezan, przyprawy) połączyć w jednolitą masę. Na podpieczony spód wyłożyć cebulę, tuńczyka, ułożyć plasterki warzyw i na koniec zalać przygotowaną „masą”.  Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez około 25 minut.



2 komentarze:

  1. Zakochałam się w takich aromatycznych tartach, a z tuńczykiem musi taka być ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja to chyba nawet wolę wytrawne tarty od tych słodkich, a w tej aromatów nie brakuje, polecam ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...