poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Cukiniowe żale- zupa krem.



Bardzo ale to bardzo żałuję, że dopiero teraz zrobiłam krem z cukinii. Każdy pichcił, wyglądało toto tak niepozornie i jakoś ciągle odkładałam ten pomysł na bok. Aż pewnego dnia gdy w domu zapanowało ciśnienie na jakąś zupę, pomyślałam: olać ogórkową (do zimy wybaczy?), przecież jest cukinia!
Zupa była pyszna. Została zjedzona bez grzanek, bez żadnych dodatków, sama w sobie była w sam raz.



 Krem z cukinii z bazylią

3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ziemniaki
2 duże cukinie lub kilka mniejszych
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka posiekanej bazylii
sól pieprz do smaku

Cukinie obrać (chciałam żeby zupa miała bardziej zielonkawy kolor więc młodej cukinii z miękką skórką nie obierałam), wykroić z niej gniazda nasienne, pokroić je w kostkę. Tak samo postąpić z ziemniakami i cebulą. 
W rozgrzanym garnku roztopić masło. Dodać pokrojone warzywa. Podsmażać przez kilka minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać bulion, gotować do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać świeżą bazylię. Zmiksować na gładką masę blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Niedziela na Airshow w Radomiu- było na co popatrzeć. Był ktoś, podobało się?





3 komentarze:

  1. uwielbiam zupę krem z cukinii, teraz mamy sezon na nią i korzystajmy z jej dobrodziejstw jak najwięcej:) wygląda świetnie:)pozdrawiam: http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygował mnie tytuł posta - cukiniowe żale :) Już rozumiem, koniecznie muszę wypróbować :) !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...