środa, 14 sierpnia 2013

Lody miętowe - bez maszynki.



Raz na jakiś czas trzeba, po prostu trzeba zrobić domowe lody. Te ułatwiają tą misję- nie wymagają użycia maszynki, ponieważ powstały na bazie ubitej kremówki. Są na prawdę dobre, takie śmietankowo-miętowe, zebrały rewelacyjne opinie konsumentów^^. Można poszaleć i dodać do nich posiekaną czekoladę, ja uznałam, że i bez tego będą wystarczająco rozpustne.  Nie potrzeba do nich upałów, sprawdzą się w każdą pogodę.

Lody miętowe

około 10 listków świeżej mięty
500 ml śmietany kremówki
3 żółtka
60 g cukru
około 5 łyżek syropu miętowego (ew. likier miętowy, krople miętowe dla uzyskania koloru i aromatu)

Miętę drobno siekamy i sparzamy w szklance łyżką wrzątku. W dużej misce ubijamy żółtka  z cukrem, do białości. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Partiami dodajemy ją do ubitych żółtek, delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy listki mięty, syrop miętowy, znowu delikatnie mieszamy, zamrażamy (nie wymagają ingerencji w trakcie) i po kilku godzinach cieszymy oko i podniebienie.







7 komentarzy:

  1. Moje ulubione ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić w takim razie. Nie mam maszyny i nie zamierzam kupować bo moja mikroskopijna kuchnia jej po prostu nie pomieści. A mikser i wielokrotne napowietrzanie... hmmm... spuśćmy na to kurtynę milczenia :) Przepis wydaje się prosty no i bez maszynki - to jego absolutny atut :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś zamierzam nabyć maszynę, a na razie takie lody są idealne ;)

      Usuń
  3. Mmm, musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wychodzą przepyszne. Najlepszy przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...