czwartek, 15 sierpnia 2013

Ciasteczka dyniowe bez tłuszczu.

Przytachałam wczoraj do domu pierwszą dynię, zaczyna się. Dyniowy gang wznawia swoją działalność^^.
Ciasteczka może nie prezentują się idealnie, ale za to kryje się w nich mnóstwo dobrych rzeczy! I są na prawdę smaczne. Wyśmienita alternatywa dla standardowych słodkości.
Przepis pochodzi stąd, zmodyfikowałam składniki, bo zwyczajnie się skończyły.



Ciasteczka dyniowe bez tłuszczu

1 szkl mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
1 szkl mąki pszennej
szczypta soli
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl brązowego cukru
2 jajka
240 g puree z dyni (piekłam dynię bez pestek przez godzinę w piekarniku, potem wydrążyłam miąższ i zmiksowałam)
1 szkl płatków owsianych (dałam około 1/4 szkl)
3/4 szkl orzechów włoskich (u mnie ziarna słonecznika i sezam)
3/4 szkl rodzynek (pominęłam)

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać obie mąki, wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia, i płatki.
W drugiej misce zmiksować puree z jajkami i cukrem.
Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać rodzynki i posiekane orzechy i wymieszać.
Z masy formować łyżeczką okrągłe ciasteczka.
Piec 20-25 minut, aż będą zarumienione






4 komentarze:

  1. Akurat mam pomrożone puree z dyni. Porozdzielane na konkretne przepisy wypróbowane już przeze mnie. Jednostką była szklanka (250 ml). Stąd moje pytanie - ile szklanek to będzie 240 g - tak mniej więcej :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 240 g to niecała 1 szklanka, taka prawie prawie pełna. Dzisiaj robiłam puree z dyni i są to świeżo potwierdzone dane ;)

      Usuń
  2. super te ciasteczka :)
    Dziękuję za udział w akcji warzywa w słodyczach 2013.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...