Przejdź do głównej zawartości

Waniliowe lody ryżowe bez jajek.

Jem lody ryżowe i czytam ostatnią część Millenium Larssona. No dobra, po lodach już nie ma śladu.

Krótko (czytać trzeba), parafrazując słowa Joey'a z Przyjaciół: What's not to like? Milk, good. Rice, good. Olive oil, good!



 Źródło.

Lody ryżowe bez jajek

1/4 szklanki (50 g) ryżu do risotto
pół laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego (dałam ekstrakt, ale łyżka to zbyt dużo jak dla mnie)
1/3 szklanki cukru
2 szklanki mleka
szczypta soli
szczypta skórki z cytryny
3 łyżki oliwy (dodałam 1 łyżkę)

Ryż zalać mlekiem i gotować do miękkości. Odstawić do wystudzenia. Zmiksować z resztą składników i zamrozić. Podczas miksowania można dodać owoce lub inne smakowitości, które przyjdą nam do głowy. W trakcie mrożenia lody miksowałam kilka razy.

Bałam się, że będą smakować identycznie jak ryż na mleku, którego nie jestem wielką fanką, ale jednak miło mnie rozczarowały. Po tej podstawowej testowej wersji już mam mnóstwo planów na następne. Miętowe, z owocami, kawowe, bakaliowe, może z dynią? Wykonanie jest bardzo proste, nie potrzeba miliona składników czy nawet jajek i są na prawdę smakowite. Ryż jako zagęszczacz spisuje się doskonale.
Lody trzeba wyjąć parę minut przed podaniem żeby trochę zmiękły.


Komentarze

  1. Jaki super pomysł! Uwielbiam mleczny ryż, coś dla mnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej u…

Cukinia w sosie pomidorowym i ziołach- na zimę.

Lody miętowe - bez maszynki.

Pierwszy post i nalewka z aronii oraz czarnej porzeczki na odwagę. I na serce.

Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

Jak powszechnie wiadomo- kasze trzeba jeść. Obiad też jeść trzeba a z rozmyślań nad obiadem, nadwyżką jajek w lodówce i kaszą powstały te kotlety. Lżejsze, bo pieczone w piekarniku (dlatego trochę nieestetycznie popękały). Wcale przez to nie suche, bo pieczarki robią robotę. Jak ktoś nie lubi gryczanej to z innymi kaszami można śmiało kombinować, a i z ryżem też wyjdą. Jestem z nich dumna, łapcie po kotlecie.




Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami (z podanych proporcji wyszło 12 sztuk)