Przejdź do głównej zawartości

Cukinia w sosie pomidorowym i ziołach- na zimę.



To nie rok na ogórki, przynajmniej w moim rodzinnym domu. Oczywiście parę słoików moich ulubionych po żydowsku musiało znaleźć się w piwniczce, ale jest to kropla w morzu ogórkowych przetworów zalewającym nas co roku. Za to cukinia, bogactwo! Została posiana przez pomyłkę podwójnie i koniec końców stała się bardzo szczęśliwą pomyłką. Chleb, faszerowana, pasztet, leczo, sałatka. Bez cukinii nie ma lata.

Skoro w ogórkach braki, w słoikach wylądowała cukinia w sosie pomidorowym i jest jednym z ostatnich kulinarnych "hitów". Można ją podawać jako dodatek do obiadu itp., ale również wyłożyć  na ciasto jako składnik pizzy.
Autor nieznany, przepis przekazywany z rąk do rąk.

Sałatka z cukinii w sosie pomidorowym

3 kg młodej cukinii – pokroić wedle uznania (u mnie plasterki, półplasterki), opruszyć solą, po 3 godzinach zlać wodę.

Zalewa:
2 szkl cukru
2 szkl octu
½ szkl wody
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chili
listki świeżej bazylii (można powrzucać bezpośrednio do słoików)
2 słoiczki koncentratu pomidorowego

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia składniki zalewy, dodać odciśniętą z wody cukinię i gotować około 10 minut. Gorącą nakładać do słoików, nie trzeba pasteryzować




 Skradałam się wczoraj za tak zwanym polskim kolibrem- fruczak gołąbek, niezły wariat.

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej u…

Lody miętowe - bez maszynki.

Pierwszy post i nalewka z aronii oraz czarnej porzeczki na odwagę. I na serce.

Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

Jak powszechnie wiadomo- kasze trzeba jeść. Obiad też jeść trzeba a z rozmyślań nad obiadem, nadwyżką jajek w lodówce i kaszą powstały te kotlety. Lżejsze, bo pieczone w piekarniku (dlatego trochę nieestetycznie popękały). Wcale przez to nie suche, bo pieczarki robią robotę. Jak ktoś nie lubi gryczanej to z innymi kaszami można śmiało kombinować, a i z ryżem też wyjdą. Jestem z nich dumna, łapcie po kotlecie.




Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami (z podanych proporcji wyszło 12 sztuk)