niedziela, 20 marca 2016

Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem.

Brukselka chodziła za mną od dłuższego czasu aż w końcu udało się i w pewną luźną niedzielę wylądowała w tarcie. Pieczona zmienia nieco swoje oblicze, jest chrupiąca, o lekko orzechowym smaku, jest pyszna. Razem z pieczarkami i boczkiem pięknie się wszystko komponowało, a ciasto z dodatkiem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem zyskało bardzo ciekawy smak, który dopełniał całość.
Chyba znowu będzie za mną chodziła brukselka..

#SmakowitaPajda #SmalczykRoślinny

Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem.

Ciasto:
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki żytniej
2 żółtka (białka przydadzą się do wypełnienia!)
100 g masła
10 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
1 łyżka wody
szczypta soli i cukru

Wypełnienie:
ok 300 g brukselki
200 g wędzonego boczku
10 małych pieczarek

2 białka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego /śmietany
3 łyżki parmezanu
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

Wyrobić ciasto ze wszystkich składników, następnie schłodzić je min. pół godziny w zamrażarce. Potem rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę (u mnie jest to tortownica, więc też się nada), ponakłuwać widelcem i podpiec na lekko złoty kolor w 180 stopniach C.

Brukselkę obieramy z wierzchnich listków, myjemy, osuszamy i kroimy na połówki.
Boczek kroimy na drobną kostkę i przesmażamy, wyjmujemy z patelni. Na wytopiony tłuszczu lekko przesmażamy umyte i osuszone pieczarki.
Czosnek drobno siekamy, dodajemy razem z pieprzem, solą i parmezanem do jogurtu i białek, wszystko dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy brukselkę, pieczarki i boczek, wszystko zalewamy jogurtem z białkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...