poniedziałek, 25 listopada 2013

Pizza na dyniowym spodzie.

Niedawno wpadłam tutaj na świetny przepis na dyniowy spód do pizzy, a że w sobotę miałam serwować właśnie pizzę- zaraz się za nią zabrałam. Jedna blacha to było za mało. Spód był bardzo dobry, miękki, o pięknym kolorze. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta na pizzę, która doskonale sprawdzi się w domowych warunkach. Także zachęcam do rozmrożenia słusznej porcji dyniowego puree i do wyrabiania ciasta.






Składniki na spód:

3 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl. puree z dyni
50 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru

0,5 szkl. mleka + 2 łyżki
sos pomidorowy
Dodatki:
szpinak
czosnek
ser feta
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (wymieszać drożdże + mleko + 2 łyżki mąki + cukier) i odstawić do wyrośnięcia. W misce przesiać pozostałą mąkę, puree z dyni, dodać sól, oliwę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli puree jest mało wodniste, a ciasto dosyć twarde, dodać odrobinę mleka i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczka i odstawić do podwojenia objętości.
Ustawić piekarnik na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto szybko wyrobić.  Ułożyć w formie. Można odstawić na ok. 15 min. do napuszenia. Wstawić samo ciasto do piekarnika i piec przez ok. 8-10 min.  W tym czasie można pokroić dodatki. Moja była ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą.

Podpieczony blat pizzy smarujemy przygotowanym wcześniej sosem i wykładamy ulubione dodatki. Na wierzch układami plastry mozzarelli. Pieczemy całość ok. 15 min. 

3 komentarze:

  1. Mam porcję zamrożonej dyni, zabezpieczyłam się, a co! :D Już wiem na co ją wykorzystam ;))
    Te proporcje, które podałaś są na jaką ilość ciasta? Dwie duże blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam! :) A te proporcje wystarczą na jedną dużą blachę.

      Usuń
  2. Pizza absolutnie oryginalna :) Pomysł naprawdę bardzo fajny i niespotykany!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...