czwartek, 10 września 2015

Lunchbox. S(z)ałatka z salami, cukinią i fetą.

Była mała przerwa, ale dalej lecimy z lunchboxami. Tym razem taki trochę przypasiony- mamy podsmażane salami i cukinię. Moja sałatka nie była zabierana do pracy, ale podawana w domu (miałam fazę na coś "dobrego") z jeszcze ciepłymi wymienionymi wyżej składnikami, ale na zimno sprawdzi się równie pysznie.




Sałatka z salami, cukinią i fetą.
(składniki na 1 dużą porcję)
  • kilka liści sałaty lodowej (lub inna ulubiona sałata/mieszanka sałat
  • 1/2 małej czerwonej cebulki
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 pomidor
  • kilka grubszych plastrów cukinii
  • ok. 50 g sera feta
  • ok. 50 g salami (u mnie w postaci salami chips)
  • 1 łyżka mixu ziaren do sałatek śródziemnomorskiego (kupiłam w Biedrze, ale równie dobrze możecie posypać innymi ziarenkami lub wcale jeśli nie lubicie)
Dressing: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżka wody, sól, ulubione zioła/czosnek

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na duży talerz. Na nią kładziemy cebulę pokrojoną w piórka, oliwki, pokrojonego w ósemki pomidora, kostki sera feta. Plasterki salami przesmażamy z obu stron na odrobinie oleju, z cukinią postępujemy podobnie lub jeszcze lepiej- wrzucamy ją na patelnię grillową. Jeszcze ciepłe wykładamy na warzywa, posypujemy ziarenkami. Składniki dressingu mieszamy wcześniej ze sobą i polewamy naszą gotową sałatkę.
Można podawać z pieczywem.

Ziarenka z Biedronki wyglądały tak, leżały w lodówce obok sałat, były super smaczne i kosztowały niedużo.


2 komentarze:

  1. Ale fajny pomysł na nieco inną sałatkę z fetą, niż grecka :) Ps. uwielbiam te mieszkanki ziaren z biedronki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie lubię fety, za to cukinię uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...