Przejdź do głównej zawartości

Hiszpańska tortilla z piekarnika.

Hiszpańska wersja tortilli, bazowa- z tym co było w lodówce czyli z papryką i szczypiorkiem. Pierwszy raz się zabrałam za to danie i raczej na tym nie koniec, będę kombinowała z różnymi dodatkami- bo i na tym polega kluczowa zaleta tej potrawy, ogromna dowolność składników, możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co mamy ochotę lub czym w danej chwili dysponujemy. Tak powstał smaczny, nieskomplikowany i kolorowy obiad. Lżejszy, bo zapiekany w piekarniku. Myślę, że sprawdzi się też świetnie jako posiłek do pracy (co przetestuję jutro) czy na piknik.



Hiszpańska tortilla z papryką i szczypiorkiem
(Inspiracja)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • pół pęczka szczypiorku razem z młodymi cebulkami, drobno posiekane
  • 2 papryki (u mnie czerwone), pokrojone na kawałki
  • 350 g ziemniaków (u mnie młode), ugotowanych, obranych i pokrojonych na plasterki grubości około 1cm
  • 6 jajek
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, cebulkę i papryki i podsmaż przez około 10-12 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ugotowane i pokrojone ziemniaki. Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce rozmieszaj jajka i jogurt naturalny. Wmieszaj warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej wszystko do przygotowanej tortownicy i wygładź delikatnie łyżką.
Piecz przez około 30-40 minut aż tortilla się zetnie. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój na trójkąty/ kwadraty.


Piknik majowy
Nowalijkowe Kucharzenie

Komentarze

  1. mmmmniam! ależ pyszności....

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, zawsze można dorzucic do niej resztki z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej u…

Ciastka z maszynki.

Pyszne kruche ciasteczka idealne do jesiennej gorącej herbaty.
Niesamowicie szybkie, o nieskomplikowanym składzie i wykonaniu.
Niezbędna jest maszynka do wyciskania ciastek.

Wczoraj przyjechała do mnie dynia i stoi na parapecie, jest jesień.


Ciastka z maszynki.
(Źródło.)
225 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego cukru 1/4 łyżeczki soli290 g mąki pszennej2 duże żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałówMasło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i sól, dalej ucierając mikserem. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować. Masę nakładać do maszynki do ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.

S(z)ałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami.

Seromak.

Słyszałam ostatnio parę głosów zachęcających do reaktywacji bloga, tak więc usłuchałam, oto jestem i postaram się działać. Dziś świąteczny comeback, na słodko. Seromak to wypiek dla niezdecydowanych, mających ochotę zarówno na makowiec jak i na sernik, za cholerę nie mogących podjąć decyzji i chcących upiec dwa ciasta na jednym ogniu. Jakiś geniusz wymyślił połączenie obu wypieków i tak oto powstał Seromak- połączenie dwóch słodkości mi osobiście niezmiernie kojarzących się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jeśli jeszcze rozmyślacie nad świątecznym menu, może weźmiecie pod uwagę tego kandydata? W oryginale był pieczony na kruchym spodzie, u mnie jest bez.



Seromak (źródło przepisu)

Składniki na masę makową:
4 i 2/3 szklanki maku (suchego)1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków100 g rodzynków 100 g orzechów włoskich, posiekanych4 jajka, białka i żóltka oddzielnie2 łyżki bułki tartej2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nad…

Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

Jak powszechnie wiadomo- kasze trzeba jeść. Obiad też jeść trzeba a z rozmyślań nad obiadem, nadwyżką jajek w lodówce i kaszą powstały te kotlety. Lżejsze, bo pieczone w piekarniku (dlatego trochę nieestetycznie popękały). Wcale przez to nie suche, bo pieczarki robią robotę. Jak ktoś nie lubi gryczanej to z innymi kaszami można śmiało kombinować, a i z ryżem też wyjdą. Jestem z nich dumna, łapcie po kotlecie.




Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami (z podanych proporcji wyszło 12 sztuk)