środa, 21 maja 2014

Hiszpańska tortilla z piekarnika.

Hiszpańska wersja tortilli, bazowa- z tym co było w lodówce czyli z papryką i szczypiorkiem. Pierwszy raz się zabrałam za to danie i raczej na tym nie koniec, będę kombinowała z różnymi dodatkami- bo i na tym polega kluczowa zaleta tej potrawy, ogromna dowolność składników, możemy wykorzystać dosłownie wszystko na co mamy ochotę lub czym w danej chwili dysponujemy. Tak powstał smaczny, nieskomplikowany i kolorowy obiad. Lżejszy, bo zapiekany w piekarniku. Myślę, że sprawdzi się też świetnie jako posiłek do pracy (co przetestuję jutro) czy na piknik.



Hiszpańska tortilla z papryką i szczypiorkiem
(Inspiracja)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • pół pęczka szczypiorku razem z młodymi cebulkami, drobno posiekane
  • 2 papryki (u mnie czerwone), pokrojone na kawałki
  • 350 g ziemniaków (u mnie młode), ugotowanych, obranych i pokrojonych na plasterki grubości około 1cm
  • 6 jajek
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek, cebulkę i papryki i podsmaż przez około 10-12 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj ugotowane i pokrojone ziemniaki. Odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce rozmieszaj jajka i jogurt naturalny. Wmieszaj warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wlej wszystko do przygotowanej tortownicy i wygładź delikatnie łyżką.
Piecz przez około 30-40 minut aż tortilla się zetnie. Odstaw do wystygnięcia. Pokrój na trójkąty/ kwadraty.


Piknik majowy
Nowalijkowe Kucharzenie

2 komentarze:

  1. mmmmniam! ależ pyszności....

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, zawsze można dorzucic do niej resztki z lodówki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...