Przejdź do głównej zawartości

Odwrócone ciasto jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem.

Pamiętam, że jako dziecko bardzo lubiłam rabarbar, maczałam go w cukrze i wcinałam na surowo. Potem mi to lubienie przeszło na dłuższy czas i rabarbar był blee.
No a teraz, teraz znowu go lubię! I to nic, że mój rabarbar nie rośnie różowy.



Odwrócone ciasto jogurtowe z karmelizowanym rabarbarem.
(Źródło.)
  • 2 duże jaja 
  •  1 szklanka cukru 
  •  1 - 2 łyżki cukru wanilinowego 
  •  2 szklanki mąki pszennej 
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  50 g roztopionego masła (ewentualnie oleju) 
  •  1 szklanka jogurtu greckiego (lub śmietany)

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii, ewentualnie 1 łyżka cukru wanilinowego
Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący włożyć rabarbar i smażyć go przez 3 minuty, dodać wanilię, skórkę pomarańczową i miód jeśli używamy, zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym syropem).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). Na dno szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm lub innej formy żaroodpornej wyłożyć rabarbar.
Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
Masę wyłożyć łyżką na rabarbar, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni. Pod tortownicę można położyć papier do pieczenia zabezpieczający przed ewentualnym wypłynięciem soków z ciasta.
Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć je do góry nogami na paterę
Rabarbarowa rewolucja

Komentarze

  1. Co za wspaniałe ciasto, rabarbarowego odwróconego jeszcze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odwracanego z rabarbarem nigdy nie robiłam! Ale super!

    OdpowiedzUsuń
  3. O u mnie też dzisiaj już padło ciacho z rabarbarem :) Mam chyba podobnie z rabarbarem jak ty :D Jako dzieciak wcinało się na surowo, potem się o nim zapomniało, a teraz znowu też u mnie wrócił do łask ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z rabarbarem zawsze smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej u…

Ciastka z maszynki.

Pyszne kruche ciasteczka idealne do jesiennej gorącej herbaty.
Niesamowicie szybkie, o nieskomplikowanym składzie i wykonaniu.
Niezbędna jest maszynka do wyciskania ciastek.

Wczoraj przyjechała do mnie dynia i stoi na parapecie, jest jesień.


Ciastka z maszynki.
(Źródło.)
225 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego cukru 1/4 łyżeczki soli290 g mąki pszennej2 duże żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałówMasło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i sól, dalej ucierając mikserem. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować. Masę nakładać do maszynki do ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.

Pierwszy post i nalewka z aronii oraz czarnej porzeczki na odwagę. I na serce.

Pesto z natki pietruszki i czosnku- na wzmocnienie odporności.

Pyszne, pożyteczne i szybkie. W składzie nać pietruszki i czosnek, które wzmocnią nas w tym błotnisto-zimowym czasie. Natka pietruszki zawiera bardzo dużą dawkę witaminy C (177 mg na 100 g- to więcej niż cytrusy). A o tym, że czosnek to naturalna broń w walce z przeziębieniem wiedzą nawet dzieci- wspomaga on układ odpornościowy i wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu. Chwytajcie za blendery i wzmacniajcie się pysznym pesto, koniecznie w towarzystwie makaronu.



Pietruszkowe pesto 2-3 porcje pęczek natki pietruszki10 g nasion słonecznika10 g pestek dyni2 ząbki czosnku50 g startego parmezanu30 g oliwy z oliwek Natkę opłukać i osuszyć, czosnek obrać. Za pomocą blendera zmielić wszystkie składniki.
Jeśli pesto jest za gęste możemy dodać nieco oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Doprawiamy solą do smaku. Mieszamy z gorącym makaronem.


177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechow…

S(z)ałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami.