Chodzę w swetrze, chowam się pod kocem z książką i kubkiem
herbaty, w pokoju pachnie różanym olejkiem, a ja chyba nawet nie zdążyłam
pożegnać się z latem. No to może jeszcze letnia tarta? Propozycja na
wykorzystanie letnich warzyw, póki są z nami- bardzo bardzo smaczna.
Przepis własny.
Tarta z tuńczykiem, cukinią i pomidorami
Ciasto:
1,5 szkl mąki
120 g masła
1 łyżka wody
2 żółtka
szczypta soli i cukru
Wypełnienie:
0,5 dużej cebuli
1 mała cukinia
2 średnie pomidory
2 małe puszki tuńczyka
2 białka pozostałe z ciasta
1 jajko całe
3/ 4 szkl śmietany
3 łyżki parmezanu
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto: masło posiekać z mąką, dodać resztę składników,
wyrobić. Schować do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto
rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Cebulę poddusić na odrobinie masła lub oliwy, cukinię i
pomidory pokroić w plasterki. Resztę składników
(śmietana, jajka, parmezan, przyprawy) połączyć w jednolitą masę. Na
podpieczony spód wyłożyć cebulę, tuńczyka, ułożyć plasterki warzyw i na koniec
zalać przygotowaną „masą”. Wstawić ponownie
do piekarnika i piec przez około 25 minut.
Zakochałam się w takich aromatycznych tartach, a z tuńczykiem musi taka być ;)
OdpowiedzUsuńja to chyba nawet wolę wytrawne tarty od tych słodkich, a w tej aromatów nie brakuje, polecam ;)
Usuń