poniedziałek, 2 września 2013

Owsiane crumble z gruszkami i nutą wanilii.



Takie crumble to dla mnie comfort food, chociaż nie kojarzy mi się z domem czy podnoszącym na duchu wspomnieniem. Nikt mi go nie zrobił, owsianą kruszonką nie posypywała owoców Babcia ani Mama, zrobiłam sobie sama i sama zjem (no, tu może przesadziłam). Najlepiej jeszcze ciepłe, z łyżką jogurtu naturalnego, a w wersji dla jeszcze większego comfortu z lodami czy śmietanką. I jest miło, słodko i leniwie dobrze, tak po prostu. A w dodatku płatki owsiane są comfort food naszego sumienia-  no bo przecież zdrowiej.




Owsiane crumble z gruszkami i nutą wanilii
(przepis na małą blaszkę lub kilka kokilek)

6-7 średnich gruszek (tyle u mnie, ale więcej byłoby jeszcze lepiej)
6 łyżek mąki
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki cukru
2 duże łyżki masła
laska wanilii lub olejek waniliowy

Gruszki myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z wydrążonymi z przeciętej na pół laski wanilii ziarenkami, wrzucamy na blaszkę lub do kokilek.
Masło rozcieramy palcami z mąką, płatkami i cukrem. Powstałą kruszonką zasypujemy owoce.
Pieczemy w 200 st. C przez około 20 minut- do zbrązowienia.
W skrócie: pokroić, wymieszać, posypać i upiec- czyli bardzo comfortowe wykonanie.

1 komentarz:

  1. pięknie wygląda:) tylko się częstować i delektować smakiem:) pozdrawiam:http://martawkuchni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...