piątek, 6 września 2013

Muffiny z kaszą kukurydzianą i gruszkami. Bezglutenowe.



Z powodu sporych zapasów kaszy kukurydzianej szperam w przepisach szukając dla niej zastosowania, w różnej postaci. Babeczki? Czemu nie. 
Mają specyficzny smak i strukturę, są wilgotne i mocno ziarniste, orzechowe. Z wykorzystaniem świeżych gruszek, ale takie z kompotu również dobrze się wkomponują.
Bezglutenowe.



Cytuję za źródłem.

Muffiny z kaszą kukurydzianą i gruszkami
2 dojrzałe gruszki
2 łyżki soku z cytryny
100g miękkiego masła lub margaryny
100g cukru
3 jajka
150g kaszy kukurydzianej
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
80g zmielonych orzechów
szczypta soli
90ml mleka

Dodatkowo:
Śmietana kremówka i orzechy włoskie do dekoracji, syrop klonowy (opcjonalnie).

Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek w cienkie paski. Od razu skropić sokiem z cytryny. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Kaszę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną kaszę na przemian z mlekiem. Mieszać tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Na górę ułożyć kawałki gruszek. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C). Pozostawić na 5- 10 min. w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.

Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na muffinki. W środku zrobić łyżeczką wgłębienie, (można wlać troszkę syropu klonowego) i włożyć orzecha.

Mamuśce smakowało.
 






Akcja z gruszką w tleBez glutenu

3 komentarze:

  1. Oj zgrzeszyłabym dla takiej z tą bitą śmietaną na wierzchu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie odnośnie kaszy kukurydzianej, czy używałaś takiej kaszki jak dla dzieci która to przypomina mąkę czy też takiej normalnej kaszy kukurydzianej ? Bo przepis jest ogromnie ciekawy i chciałabym go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam zwykłej kaszy kukurydzianej, takiej jak na polentę. Mam nadzieję, że posmakują ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...