Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z kaszą kukurydzianą i gruszkami. Bezglutenowe.



Z powodu sporych zapasów kaszy kukurydzianej szperam w przepisach szukając dla niej zastosowania, w różnej postaci. Babeczki? Czemu nie. 
Mają specyficzny smak i strukturę, są wilgotne i mocno ziarniste, orzechowe. Z wykorzystaniem świeżych gruszek, ale takie z kompotu również dobrze się wkomponują.
Bezglutenowe.



Cytuję za źródłem.

Muffiny z kaszą kukurydzianą i gruszkami
2 dojrzałe gruszki
2 łyżki soku z cytryny
100g miękkiego masła lub margaryny
100g cukru
3 jajka
150g kaszy kukurydzianej
2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
80g zmielonych orzechów
szczypta soli
90ml mleka

Dodatkowo:
Śmietana kremówka i orzechy włoskie do dekoracji, syrop klonowy (opcjonalnie).

Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek w cienkie paski. Od razu skropić sokiem z cytryny. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
Kaszę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną kaszę na przemian z mlekiem. Mieszać tylko do połączenia składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Na górę ułożyć kawałki gruszek. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C). Pozostawić na 5- 10 min. w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.

Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na muffinki. W środku zrobić łyżeczką wgłębienie, (można wlać troszkę syropu klonowego) i włożyć orzecha.

Mamuśce smakowało.
 






Akcja z gruszką w tleBez glutenu

Komentarze

  1. Oj zgrzeszyłabym dla takiej z tą bitą śmietaną na wierzchu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie odnośnie kaszy kukurydzianej, czy używałaś takiej kaszki jak dla dzieci która to przypomina mąkę czy też takiej normalnej kaszy kukurydzianej ? Bo przepis jest ogromnie ciekawy i chciałabym go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam zwykłej kaszy kukurydzianej, takiej jak na polentę. Mam nadzieję, że posmakują ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popularne posty z tego bloga

Ciasto z truskawkową mus-galaretką.

Bardzo proste ciasto. Gdy zaczyna się sezon truskawkowy wszyscy w mojej okolicy zawsze robią podobne, ale owoce są w nim obecne w całości, w towarzystwie warstwy galaretki. Truskawy owszem, i na tym cieście smakują wyśmienicie, ale tylko świeżutkie (przynajmniej mi), potem już nieco tracą na smaku. Tutaj robimy z nich mus-galaretkę, która pięknie się kroi (czego nie mogę powiedzieć o biszkopcie..) i smakuje o wiele lepiej. Mimo, że to tylko wykorzystane zapasy z zamrażarki.
Kwaskowata warstwa truskawkowa idealnie łączy się ze słodyczą kremu. Oj smakowało!






Ciasto z truskawkową mus-galaretką:
Źródło.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:
1/2 l  mleka
1 kostka masła /margaryny (25 dag)
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier wanilinowy
cukier do smaku

Truskawkowa mus-galaretka:
1 l zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Biszkopt: ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dalej u…

Ciastka z maszynki.

Pyszne kruche ciasteczka idealne do jesiennej gorącej herbaty.
Niesamowicie szybkie, o nieskomplikowanym składzie i wykonaniu.
Niezbędna jest maszynka do wyciskania ciastek.

Wczoraj przyjechała do mnie dynia i stoi na parapecie, jest jesień.


Ciastka z maszynki.
(Źródło.)
225 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki drobnego cukru 1/4 łyżeczki soli290 g mąki pszennej2 duże żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałówMasło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier i sól, dalej ucierając mikserem. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować. Masę nakładać do maszynki do ciastek i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.

S(z)ałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami.

Seromak.

Słyszałam ostatnio parę głosów zachęcających do reaktywacji bloga, tak więc usłuchałam, oto jestem i postaram się działać. Dziś świąteczny comeback, na słodko. Seromak to wypiek dla niezdecydowanych, mających ochotę zarówno na makowiec jak i na sernik, za cholerę nie mogących podjąć decyzji i chcących upiec dwa ciasta na jednym ogniu. Jakiś geniusz wymyślił połączenie obu wypieków i tak oto powstał Seromak- połączenie dwóch słodkości mi osobiście niezmiernie kojarzących się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jeśli jeszcze rozmyślacie nad świątecznym menu, może weźmiecie pod uwagę tego kandydata? W oryginale był pieczony na kruchym spodzie, u mnie jest bez.



Seromak (źródło przepisu)

Składniki na masę makową:
4 i 2/3 szklanki maku (suchego)1¼ szklanki drobnego cukru do wypieków100 g rodzynków 100 g orzechów włoskich, posiekanych4 jajka, białka i żóltka oddzielnie2 łyżki bułki tartej2 łyżeczki ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nad…

Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami- pieczone.

Jak powszechnie wiadomo- kasze trzeba jeść. Obiad też jeść trzeba a z rozmyślań nad obiadem, nadwyżką jajek w lodówce i kaszą powstały te kotlety. Lżejsze, bo pieczone w piekarniku (dlatego trochę nieestetycznie popękały). Wcale przez to nie suche, bo pieczarki robią robotę. Jak ktoś nie lubi gryczanej to z innymi kaszami można śmiało kombinować, a i z ryżem też wyjdą. Jestem z nich dumna, łapcie po kotlecie.




Kotlety jajeczne z kaszą gryczaną i pieczarkami (z podanych proporcji wyszło 12 sztuk)